iwona30 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Chciałabym zrobić suflet ale nie mam przepisu, może ktoś ma przepis sprawdzony, bo nigdy nie jadłam i nie mam pojęcia nawet jak smakuje a chciałabym spróbować bardzo proszę o pomoc. Cytuj
grumko Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 w przyszłym tygodniu podrzucę Ci jakiś przepis: muszę pokopać w swoich zbiorach: dawno nie jadłem, a pamiętam, że np. bardzo dobra była pomidorowa wersja sufletu. jak znajdę to się odezwę. swoją drogą narobilaś mi smaków :-D Cytuj
renigliwice Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Witaj Iwonko!!! Nie robiłam jeszcze sufletów, ale mam przepisy na : - suflety, pieczone w wydrążonych skórkach pomarańczy; - suflety o smaku toffi - suflet migdałowo-pomarańczowy - suflety czekoladowe Gdyby interesował Cię jakiś z nich (lub nawey wszystkie), to daj znać. Może spróbujesz je upiec. Ja nie mam odpowiednich naczyń do sufletów. Pozdrawiam. :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Iwonko podaję przepis Suflet orzechowy 3 żółtka 4 białka 20 dag cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów zmielonych Cukier utrzeć z żołtkami, wstawić do naczynia z goracą wodą i ubijać, az masa zgęstnieje. Gdy wystygnie dodać ubita pianę z cukrem, mąkę ziemniaczaną i orzechy zmielone, wymieszać i wylać do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i posypanego cukrem i zapiec w średnio gorącym piecu w temp. 160*C-180*C Pozdrawiam Cytuj
iwona30 Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Halinko czy to naczynie żaroodporne muszę zamknąć czy nie, bo mam takie miseczki żaroodporne i one mają pokrywki, nie wiem jak się robi suflet bo nigdy nie robiłam, a w telewizji widziałam że robią w takich kokilkach żaroodpornych, powiedz mi jak to robić. Renigliwice -czy mogłabyś mi powiedzieć jak masz na imię, możesz mi podać te przepisy na suflety to któryś spróbuje. Grumko szperaj szperaj w swoich zbiorach kulinarnych to może coś upichcimy. Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź. Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Iwonko zapieka się bez przykrycia. Posiadam jeszcze przepis na suflet kawowy i z owocami. To są moje stare przepisy, teraz są bardziej nowoczesne. Cytuj
renigliwice Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Iwonko- na imię mam Renata. Podam Ci dzisiaj może przepis na suflety czekoladowe: SKŁADNIKI: 50g gorzkiej czekolady 100 ml mleka 25g cukru pudru 2 łyżki mąki 2 żółtka 2 białka cukier puder do posypania MASA NA SPÓD: 75 ml skondensowanego mleka 25 g gorzkiej czekolady 25 g brązowego cukru 1. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Wszystkie składniki masy na spód podgrzewać w rondlu na małym ogniu, mieszając dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Doprowadzić do wrzenia.Gotować na wolnym ogniu, aż masa zrobi się gęsta. 2. Do każdego z 4 naczyń do sufletów nałożyć po łyżce masy. Rozprowadzić ją równomiernie łyżką po całym dnie. 3. Czekoladę włożyć do małej miski. Postawić na rondlu z gorącą wodą i roztopić. Dwie łyżki mleka zachować na później- reszte wlać do drugiego rondla. Dosypać cukier puder. Powoli doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby rozpuścić cukier. Roztopioną czekoladę dodać do mleka z cukrem. 4. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami mleka, a potem dodać do rozpuszczonej w rondlu czekolady. 5. Czekoladę z dodatkami doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować, dopóki nie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, a potem dodać najpierw jedno, a potem drugie żółtko. 6. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z przygotowaną czekoladą. Nałożyć do naczyń, a potem wstaić do piekarnika na 30 minut, aż masa wyrośnie i przestanie być płynna. Wyjąć z piekarnika, posypać odrobiną cukru pudru i od razu podać. Jako dodatek można podać np. bitą śmietanę. Cytuj
iwona30 Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Dziękuję Reniu za przepis musi być bardzo dobry. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.