zakalec Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Skladniki: - jagody - maka - mleko - cukier - sol - smietana Przygotowanie: Smietane pocukrzyc do smaku. Zarobic ciasto do pierogow z maki i goracego (tak zeby nie parzylo) mleka (ewentualnie wody). Jagody delikatnie wymieszac z cukrem (do smaku). Formowac pierogi z dosc grubo rozwalkowanego ciasta i wrzucac na osolony wrzatek. Gotowac od wyplyniecia 3-5 min. Podawac polane smietana. Cytuj
ela52 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Pierogi z jagodami wlasnie sa na czasie, wiec trzeba zrobic ,chociaz z jeden raz, gdyz pierogi sa pracochlonne. Goraco pozdrawiam :-D :-D Cytuj
Basia K Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Jak bylam w zeszlym roku na Mazurach,tak mnóstwo bylo pieknych jagód,ze grzechem byloby ich nie zbierac....Czesc jedlismy tak bez niczego,a potem "wzielo" mnie na pierogi.... Wyobrazcie mnie sobie w kampingu walkujaca ciasto na pierogi za pomoca butelki po........piwie :-D :-D Ale jakie te pierogi byly pyszne!!!!!! Cytuj
monia79 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 He, he he.. ale jaki musiały być dobre. kurczę ale narobiliście smaka, jutro sie biore za pierogi :-D Cytuj
EWA1992 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Zakalec ale narobiłas mi chętki na pierogi. No cóz trzeba rączki zakasać i brać się do roboty. Ja pierogi z jagodami podaje polane bułeczką zasmażaną na maśle. Cytuj
ptysza Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 właśnie wyobraziłam sobie Ciebie z ta butelką i dostałam takiej śmiechawy że prawie oplulam monitor :grin: no ale cóż jak wielka ochota to czas kleic :grin: pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Podnoszę temat bo wczoraj byliśmy na jagodach,chciałabym zrobić mięciutkie pierogi jakiego przepisu użyć myślałam o przepisie Joli na pierogi z mięsem czyli tego przepisu na ciasto-poradźcie proszę. :D Cytuj
andy8 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Chyba już wiem zrobię z przepisu Joli i dodam trochę drożdzy jak radzi Basga,ktoś tez radził proszek do pieczenia może ktoś próbował tak robić? Cytuj
ewa11 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Nie próbowalam robić tak jak piszesz ,ja robie jak zawsze mąka,sól ,woda cipła ( nie parzyło) i takie mi smakują :D Cytuj
figiel Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Witam ! Ja ciasto na pierogi robie tak jak Ewa ; mąka ,woda gotowana ,gorąca ,sól i trochę oleju ,dzięki niemu ciasto jest miekkie i się nie sklejają po ugotowaniu . Cytuj
viola32 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Ja robie tak samo jak figiel i zawsze sa dobre!A oprocz tego,ze dodaje odrobinke oleju do ciasta ,to troszeczke tez dolewam do gotujacej sie wody. Cytuj
andy8 Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 No i zrobiłam dałam troszkę tych drożdży i podrosły w garnku ale nie były takie mięciutkie jak myślałam-może to od mąki zależy.Zjedliśmy ale chyba się kiedyś wproszę do której z was żeby mieć porównanie. :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi