Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki:

1 kg ogórków zielonych

2 cebule

1 pęczek kopru

2 ząbki czosnku

10 dkg gorczycy

100ml octu 10%

1 łyżka soli

mielony pieprz

Wykonanie:

Ogórki obieramy, ucieramy na tarce, mieszamy z solą, osączamy na sicie. Odciśnięte ogórki mieszamy z posiekaną cebulą, koprem, czosnkiem, gorczycą, pieprzem i octem. Napełniamy słoiki i zamykamy. Dla pewności można zapasteryzować chwileczkę.

Opublikowano

witaj! zaciekawił mnie ten przepis i w związku z tym mam 2 krótkie pytania :-D jaki bierzesz ocet 6 czy 10%? jak długo można to przechowywać w lodówce bez pasteryzowania??

Opublikowano

Używam octu 10% nieraz daje mniej niż w przepisie po prostu robię do smaku, bo moja rodzina woli łagodniejsze smaki, naprawdę nie wiem jak długo można przechować w lodówce bez pasteryzacji , ja wszystko pasteryzuje bo zawsze mam na dłużej i wkładam do małych słoiczków takich po przecierze pomidorowym żeby długo nie leżało i żeby zjeść w ciągu paru dni.

Opublikowano

Witaj Iwonko! Mam pytanie: ogórki ucieramy na tarce o grubych czy drobnych oczkach? Koper to koperek zielony? Chciałabym zrobić tę musztardę, dlatego nie chciałabym mieć żadnych wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie. :-D

Opublikowano

Koper zielony drobniutko posiekany a ogórki można zetrzeć na drobnej tarce.Jeszcze raz piszę o occie bo jeżeli lubisz ostro to daj tyle ile jest w przepisie a jeżeli łagodniej to daj mniej żeby nie był za kwaśny musisz po przyrządzeniu zanim dasz do słoiczków spróbować. "Ale jestem głupia tak ci tłumacze jakbyś była małym dzieckiem przepraszam."

Opublikowano

Nic nie szkodzi Iwonko! Dobrze,że piszesz dokładnie i prosto. Dziękuję za odpowiedź. Po zrobieniu podzielę się moimi spostrzeżeniami. Dzięki za ciekawy przepis. Renata :-D

Opublikowano

właśnie dzisiaj robiłam tą musztarde tylko dałam mniej gorczycy i mniej octu zapasteryzowałam i narazie stygnie w słoiczkach z tej porcji wyszło mi dwa pełniutkie słoiczki :-D

Opublikowano

Iwonko ja też dzisiaj zrobiłam, wczoraj nie dałam rady i przed chwilą wyłączyłam. Przed włożeniem posmakowałam i mnie smakuje, wystawiam ocenę 5. Napewno po pasteryzacji będą jeszcze smaczniejsze. Mnie wyszły 3 wąskie wyższe słoiczki od chrzanu, 1 ciut mniejszy i szerszy od tych powyżej i 1 od czeko dżemu troszkę zabrakło do pełnego. Octu dodałam 60 ml, gorczycy mniej i ją rozdusiłam. Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam.

Opublikowano

Cieszę się bardzo że spróbowałyście mojego przepisu, i cieszę się z tego że Ci Halinko smakuje a po pewnym czasie musztarda będzie jeszcze lepsza jak troszkę postoi. Ja też będę ją robić. Dziękuję za ocenę. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ostatnio robiłam musztardę i trochę zmodyfikowałam przepis, jak wszystko utarłam to chwilkę podgotowałam, później wszystko wlałam do malaksera i ubijałam tak długo aż się zrobiła papka i wyszła naprawdę musztarda.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.