iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Składniki: 1 kg ogórków zielonych 2 cebule 1 pęczek kopru 2 ząbki czosnku 10 dkg gorczycy 100ml octu 10% 1 łyżka soli mielony pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce, mieszamy z solą, osączamy na sicie. Odciśnięte ogórki mieszamy z posiekaną cebulą, koprem, czosnkiem, gorczycą, pieprzem i octem. Napełniamy słoiki i zamykamy. Dla pewności można zapasteryzować chwileczkę. Cytuj
grumko Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 witaj! zaciekawił mnie ten przepis i w związku z tym mam 2 krótkie pytania :-D jaki bierzesz ocet 6 czy 10%? jak długo można to przechowywać w lodówce bez pasteryzowania?? Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Używam octu 10% nieraz daje mniej niż w przepisie po prostu robię do smaku, bo moja rodzina woli łagodniejsze smaki, naprawdę nie wiem jak długo można przechować w lodówce bez pasteryzacji , ja wszystko pasteryzuje bo zawsze mam na dłużej i wkładam do małych słoiczków takich po przecierze pomidorowym żeby długo nie leżało i żeby zjeść w ciągu paru dni. Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Witaj Iwonko! Mam pytanie: ogórki ucieramy na tarce o grubych czy drobnych oczkach? Koper to koperek zielony? Chciałabym zrobić tę musztardę, dlatego nie chciałabym mieć żadnych wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie. :-D Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Koper zielony drobniutko posiekany a ogórki można zetrzeć na drobnej tarce.Jeszcze raz piszę o occie bo jeżeli lubisz ostro to daj tyle ile jest w przepisie a jeżeli łagodniej to daj mniej żeby nie był za kwaśny musisz po przyrządzeniu zanim dasz do słoiczków spróbować. "Ale jestem głupia tak ci tłumacze jakbyś była małym dzieckiem przepraszam." Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Nic nie szkodzi Iwonko! Dobrze,że piszesz dokładnie i prosto. Dziękuję za odpowiedź. Po zrobieniu podzielę się moimi spostrzeżeniami. Dzięki za ciekawy przepis. Renata :-D Cytuj
ali Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Iwonko, na drobnej tarce czyli jak na placki ziemniaczane czy drobne wiórka? Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Tak jak na placki ziemniaczane bo to ma być taka masa. Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Iwonko dziękuje za przepis który mnie bardzo zaciekawił i jutro robię. Mam pytanie, gorczycy mogę mnie dodać prawda? Pozdrawiam Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Tak Halinko możesz dodać mniej gorczycy według uznania i swojego smaku. Cytuj
Dora35 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 właśnie dzisiaj robiłam tą musztarde tylko dałam mniej gorczycy i mniej octu zapasteryzowałam i narazie stygnie w słoiczkach z tej porcji wyszło mi dwa pełniutkie słoiczki :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Iwonko ja też dzisiaj zrobiłam, wczoraj nie dałam rady i przed chwilą wyłączyłam. Przed włożeniem posmakowałam i mnie smakuje, wystawiam ocenę 5. Napewno po pasteryzacji będą jeszcze smaczniejsze. Mnie wyszły 3 wąskie wyższe słoiczki od chrzanu, 1 ciut mniejszy i szerszy od tych powyżej i 1 od czeko dżemu troszkę zabrakło do pełnego. Octu dodałam 60 ml, gorczycy mniej i ją rozdusiłam. Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam. Cytuj
iwona30 Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Cieszę się bardzo że spróbowałyście mojego przepisu, i cieszę się z tego że Ci Halinko smakuje a po pewnym czasie musztarda będzie jeszcze lepsza jak troszkę postoi. Ja też będę ją robić. Dziękuję za ocenę. Pozdrawiam. Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Ostatnio robiłam musztardę i trochę zmodyfikowałam przepis, jak wszystko utarłam to chwilkę podgotowałam, później wszystko wlałam do malaksera i ubijałam tak długo aż się zrobiła papka i wyszła naprawdę musztarda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.