Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i zakalec wyszedl... :-D

Robilam wg przepisu 'daovay':

DOMOWY CHLEBEK

SKLADNIKI:

1 kg maki wroclawskiej

1 plaska lyzka soli

4-5 lyzeczek cukru

1/2 kostki drozdzy

5 szkl cieplej wody(w jednej z nich rozrobic drozdze z cukrem)

3/4 szkl otrebow owsianych

3/4 szkl otrebow pszennych

wszystko oprocz otrebow dokladnie wyrobic(ja to robie mikserem).nastepnie dodac otreby i dokladnie wymieszac lyzka.ciasto ma miec konsystencje gestsza takie ciagnace sie na lyzce.

czasami maka jest wilgotna wtedy dosypujemy troche maki aby uzyskac wspomniana konsystencje.odstawiamy do wyrosniecia.nastepnie nakladamy na blaszki 3 keksowki (dl ok 30 cm)wylozone papierem.ja uzylam 30,30 i 26.piec ok 1 godz.

jesli ktos lubi mozna dodac slonecznik.chlebek jest przepyszny.dzis upieklam i mam 3 blaszki chlebka.po raz kolejny sie udal chociaz zaznaczam ze nie jestem super kuchareczka jak wiekszosc z was chyle uklony.zalaczam zdjecia.UDANEGO WYPIEKU!!!

Uzylam tylko maki luksusowej i drozdzy w proszku... :/ No i moj piekarnik nie ma stopni celsjusza tylko stopnie od 1 do 8 i nie wiem ktora cyferka odpowiada jakiej temperaturze, wiec wstawilam surowe cisto na 1 i podkrecalam co jakis czas...

Heh... no trudno - moze nastepnym razem...

Dziekuje za wsparcie...

Pozdrowionka xxx

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Marto witam Cię bardzo serdecznie i nie martw się na początku każdemu nie wszystko się udaje i obecnie też nie wszystko się uda tak jak się chce. Przekonasz się jak bardzo szybko nabierzesz wprawy. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Marto vel Zakalec: Twój post uświadomił mi, że i ja się również nie przywitałem choć jestem już na tym forum już jakieś 4 miesiące. Niniejszym nadrabiam tą zaległość i wita was serdecznie Andrzej z Bytomia! :-D

Kuchnią zainteresowałem się kilkanaście lat temu. Właściwie był to przypadek. Zacząłem mieszkać sam i po pewnym czasie zaczęło mnie nudzić jedzenie bułek z jogurtem czy też fasolki po bretońsku ze słoika. W regale z książkami trafiłem na "Kuchnię Polską" no i zacząłem próbować gotować. Po pewnym czasie wciągnęło mnie to i zacząłem zbierać literaturę na ten temat no i odkrywać nowe smaki związane np. z dodawanie ziół, wina itp.

Gotuję zwykle w weekendy, bo w tygodniu nie ma zwykle na to czasu, a gotowanie z przymusu na szybko mija się z celem. Gotowanie ma odprężać i relaksować! :-D Nie mam natomiast smykałki do takich prac jak tapetowanie czy malowanie, ale moja małżonka Irena ma do tego dryg, więc ona jest zwykle głównodowodząca w sprawach "budowlanych", a dla odmiany to ona pomaga mi w kuchni :-D

Jakichś specjalnych porażek w gotowaniu nie doznawałem, a w tym momencie najbardziej w głowie staje mi przepis, który robiłem w zeszłym roku. Były to takie kulki z makreli wędzonej z dodatkami panierowane i smażone. Przepis wydawał się spoko, ale jak zaczęło się smażenie to była tragedia: ohydny zapach, który czułem jeszcze przez parę dni, a smak obleśny: brrrrrr.

Z innych rzeczy to bardzo lubię muzykę, no i podróżować. Oglądam też namiętnie seriale zza oceanu, które są dostępne w sieci.

Na tym kończę i pozdrawiam!!

Andrzej

Opublikowano

Witam również! Musze i ja przyznac sie do mojej gafy, tez od jakiegos czasu jestem na smacznym, ale sie nie przywitałam.jakos tak wyszło.więc przepraszam wszystkich i witam serdecznie.A jeśli moge doradzic Marcie, to chleb wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, u nas około 220 stopni i nie skręcamy.sama pieke domowy chleb i zawsze mi wychodzi.Mój niezawodny przepis to: 10 dkg drożdży, litr wody(można troche mleka). łyżka płaska soli i około 1,5 kg maki. Drozdze rozrabiamy z odrobina cukru, wlewamy płyn, wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto 10-15 minut.Odstawiamy do wyrosnięcia na około godzine do półtorej.Po tym dajemy na natłuszczona blache, pamietajac o zamoczeniu reki w wodzie, ciasto nie bedzie sie kleiło. Zostawiamy znów do wyrośnięcia , po czym do nocno nagrzanego piekarnika na około godzinke.Mozna przed pieczeniem posmarowac rozmacnym jajkiem posypac, makiem.smacznego! Wychodzi z tego duza blacha lub dwie wąskie.

Opublikowano

Milo tak wszystkich poznac... Tym bardziej ze Andrzeju vel Grumko :-D Twoje przepisy sa bardzo inspirujace... I ja rowniez trafilam do Smacznego, poniewaz znudzily mi sie te ciagle schabowe i mielone na obiad... :-D Elu35 - Po wczorajszym zakalcu, poczulam inspiracje i mimo sprzeciwu meza, upieklam jeszcze jeden chleb - ale wyszedl jeszcze gorszy zakalec... Zaczelam obwiniac, ze moze cos jest nie tak z piekarnikiem... Ale w koncu biszkopt na swieta jakos wyszedl (moj maz go piekl). Moze dlatego, ze wstawilam za drugim razem do srednio nagrzanego piekarnika, po czym podkrecilam... Nie odstawilam ciasta do wyrosniecia (nic o tym nie bylo w przepisie jw) i w sumie dlugo nie trzymalam tych rozrobionych drozdzy... No i maka byla luksusowa a nie wroclawska bo tylko taka mialam... No i drozdze w proszku wiec sypalam na oko :-D Pewnie teraz wszyscy mysla - 'to nic dziwnego, ze jej nie wyszlo'... Niby takie proste, ale te drozdze nigdy ze mna wspolpracowac nie chca i nie rosna :-D :-D :D Dzieki za przepis Elu35... Musze przyznac, ze jeszcze przed jego przeczytaniem bylam zmarnowana i poddana... :-D Ale sprobuje jeszcze raz, moze w ten weekend... Pozdrowienia xxx

Opublikowano

Witaj Andrzeju vel Grumko i Elu35 :-D

Bardzo się cieszę, że z nami tutaj jesteście :-D

Dziękuje Ci Andrzeju za te wspaniałe przepisy i dołączone do nich znakomite zdjęcia - którymi dzielisz się na forum :-D Ostatnio skusiłam się na Twój przepis - na pastę z makreli i selera - bo jak tylko ten przepis zobaczyłam to potem "chodził om za mną cały czas", więc musiałam go zrobić - pasta rewelacyjna - dziękuję :-D Za niedługo przedstawię dowód (zdjęcie tej pasty) na forum :-D

Życzę Ci Andrzeju dalszych sukcesów kulinarnych, i czekam na kolejne znakomite przepisy na różne smakowitości :D

Zakalec - nie poddawaj się, teraz na pewno Ci się uda - powodzenia :D

Serdecznie pozdrawiam :-D

Ps. Grumko - pozdrowienia dla Twojej żony :P

Opublikowano

Witaj Andrzeju-Grumko.

Bardzo ciekawe sa Twoje przepisy,a zdjecia zachecajace....

Marto-Zakalec

Podaje Ci odpowiedniki temperatur do numerów na pokretle.Moga byc jakies odchylenia w zaleznosci od kuchenki,ale chyba niewielkie:

1-140

2-155

3-170

4-185

5-200

6-215

7-225

8-240

Próbuj do skutku.

Opublikowano

Basiu!!! Jestes niesamowita!!! Strasznie Ci dziekuje!!! Cos czuje, ze jutro znowu sprobuje, tylko maki musze dokupic, bo wszystko co mialam to zmarnowalam :-D Dziekuje za wiare we mnie Dorotko xxx

Opublikowano

Dziękuje za powitanie, Dorotko! Marto. trzymam kciuki za twój nastepny wypiek.Wydaje mi sie, że powinnas ustawic piekarnik conajmniej na 7. A co do drożdży w proszku, to mam gdzies przepis na tali chlebek .Jak chcesz, to poszukam go. Pozdrawiam gorąco wszystkich.Ela

Opublikowano

Widzę że i ja popełniłam nietakt i nie przywitałam się.Przepraszam i witam wszystkich ;) . Forum znalazłam przypadkowo szukając przepisu na ciasteczka maślane.Skupiłam się jednak tylko na przepisach i nie zwracałam uwagi,że są też inne ciekawe stronki.Po woli zaczynam je przeglądać.Na początku pochłonęła mnie ta ogromna ilość ciekawych przepisów. Pochodzę z Częstochowy a od 16 lat mieszkam w Rudzie Śląskiej.Mam męża i dwoje dzieci w wieku 18 i 9 lat.Pracuję w szpitalu jako pielęgniarka.Bardzo lubię swoją pracę i nie wyobrażam sobie siebie w innym zawodzie.Gotowanie rozpoczęłam dopiero jak wyprowadziliśmy się z mężem i córcią od mamy do Bytomia.Początki były trudne ale nie poddawałam się.Teraz gotowanie i pieczenie to "pestka".Jak mogę to pomagam rodzinie i znajomym przygotować potrawy i ciasta na różne imprezki.Gotować uwielbiam a jeść jeszcze bardziej ;) . Myślę że nie zanudziłam nikogo.Jeszcze raz serdecznie witam i pozdrawiam ;) .

Opublikowano

Witaj Jolu ;) Bardzo się cieszę, że jesteś z nami tutaj na forum. Do miasta, w którym mieszkasz mam pewien sentyment ;) Dziękuję Ci za wszystkie Twoje przepisy, którymi się z nami tutaj dzielisz, i czekam na jeszcze ;) Serdecznie pozdrawiam Ciebie Jolu i całą Twoją rodzinę ;)