ewelinka Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 mam bardzo dobry przepis na SERNIK BANANOWY ale nie ma przepisu na spód, (świetnie gotuje lecz pieczeniem bawię się niedługo) wydaje mi się że pasuje tu spód z ciasta kruchego ale nie mam doprego i sprawdzonego przepisu.Oto przepis: Sernik bananowy - 1 kg tłustego sera twarogowego - 2 banany (40 dag) - 8 jajek - 1 szklanka miodu - 20 dag rodzynek - 10 dag wiórków kokosowych (niekoniecznie) - po 1 esencji waniliowej - pomarańczowej i cytrynowej; do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny - 1 łyżka bułki tartej Sposób przyrządzania: Rodzynki opłukać i osuszyć. Banany obrać i zemleć z serem. Żółtka utrzeć z miodem i nadal ucierając, dodawać porcjami masę serowo-bananową. Następnie wymieszać z rodzynkami. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową. Na końcu dodać aromaty. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 50 min. Cytuj
Jolanta Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ewelinko a czy jadlas juz ten sernik???Moim zdaniem moze byc ciasto kruche bo ja takiego uzywam do sernika :-D .Pozdrawiam :-D [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 A ja lubię też bardzo sernik bez spodu i ten sernik może być śmiało bez spodu. Cytuj
Nika1990 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 A na jakiej wielkości blasze należy go piec ? Bo mi się wydaje trochę mało tych składników... Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Ja myślę że w tortownicy o średnicy 24 cm. Cytuj
Jolanta Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Ewelinko czy ma byc miod lejacy i taki juz gesty prosze o szybko odpowiedz bo bym chciala go upiec. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
teresap Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Jolu uważam że lejący i ja na dużą blachę bym zrobiła z dwóch może 1 1/2 porcji oczywiście bez ciasta tylko sam ser Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Miód musi być lejący. Cytuj
Jolanta Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Teresap i Ieczko dzieki za odpowiedz teraz moge go zrobic bo mam porade od fachowcow. :P .Pozdrawiam. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi