zakalec Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Skladniki: - wisnie - sol i cukier - smietana - 1 lyzka maki - 2 kopiaste lyzki smietany Przygotowanie: Wode z calymi wisniami (mozna uzyc kandyzowanych ze sloika + sok rozcienczony w wodzie) doprawic do smaku sola i cukrem, po czym zagotowac. Potem zrobic zaprawke. Wymieszac 1 lyzke maki z 2 kopiastymi lyzkami smietany. Dolewac po lyzeczce wrzatku do smietany intensywnie mieszajac, tak zeby jej nie zwazyc, po czym zaprawic zupe. Podawac extra zimne z extra zimnym makaronem :-D Smacznego! Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ja do takich zup owocowych dodaje zamiast mąki, kisiel np: jak do zupy wiśniowej to dodaje kisiel wiśniowy, wzmacnia smak zupy. Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ja też dodaję kisiel, jak dobrze Marto że przypomniałaś o tej zupie, będzie gorąco to trzeba zrobić, dziękuję. Pozdrawiam Cytuj
Nika1990 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Moja mama robi podobną zupę ale na ciepło, i też jest dobra (wg mnie nawet lepsza :-D ) Cytuj
Kaliope Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 Ja robię taką zupkę trochę inaczej: zagotowuję wiśnie po czym dodaję kilka łyżek cukru, mieszam i po chwili wlewam rozrobiony w 1/2 szklanki wody kisiel wiśniowy. Chwilę mieszam do zgęstnienia i skręcam gaz. Podaję na zimno z makaronem lub kluseczkami, polewając słodką śmietanką. U mnie wszyscy jedzą na zimno, jedynie ja wolę ciepłą zupkę - też dobra :-D Wczoraj mieliśmy na obiadek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi