ewelinka Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Smażona wołowina po seczuańsku Składniki: soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki oleju 3 łżeczki czosnku 2 ząbki mrożonych brokułów 25 dkg mrożonej marchewki 25 dkg wody 3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych) 1/4 szklanki wołowiny moze byc polędwica 1/2 kg Danie rodem z Seczuanu, ale złagodzone specjalnie dla Europejczyków. Kto lubi, może dodać szczyptę chili, będzie bliżej oryginału Pokrój mięso w poprzek włókien na cieniutkie plastry. Oprósz 1/4 łyżeczki soli i taką samą ilością pieprzu. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso, smaż 2-3 minuty. Mięso zdejmij z patelni, zabezpiecz przed wystygnięciem (możesz włożyć je do ciepłego piekarnika). Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj czosnek. Smaż 30-60 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodaj mrożone warzywa, 1/4 szklanki wody oraz resztę soli i pieprzu. Przykryj i duś 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie rozgrzej w rondelku masło orzechowe i 1/2 szklanki wody, wlej na patelnię z warzywami. Włóż mięso, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Ciągle mieszaj, aby wszystkie składniki były cały czas pokryte sosem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.