ewelinka Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Wieprzowina z sezamem i brokułami Składniki: polędwicy wieprzowej lub schabu 1/2 kg brokułów (mogą być mrożone) 1/2 kg bulionu lub wody 1/2 l sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżki dymki 3 szt ziaren sezamu 2 łyżki ostra papryczka czosnku 1 ząbek olej do smażenia Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie z bulionem i sosem sojowym i dodajemy poszatkowane cebulki razem ze szczypiorem. Mięso kroimy w kostkę (2 - 3 cm). Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni i smażymy mięso z rozgniecionym czosnkiem 3 - 4 minuty, ciągle mieszając. Mięso wyjmujemy. Do woka wkładamy podzielone na różyczki brokuły (mrożone trzeba najpierw rozmrozić), zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu i pod przykryciem 7 - 8 minut. Wkładamy z powrotem mięso, pokrojoną w paski papryczkę i podgrzewamy razem, cały czas mieszając. Przed podaniem posypujemy uprażonym na patelni, bez tłuszczu, sezamem. Podajemy z ryżem. powrót Cytuj
Jolanta Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Uwielbiam chinszczyzne bo z przepisu wynika ,ze to danie chinskie chyba ,ze sie myle.Napewno zrobie ten przepis bo jadlam u chinczykow tylko zeberaka z sezamem poprostu pycha :-D [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
ewelinka Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Ja też uwielbiam chinszczyzne, oraz kuchnie świata.Spróbuj a napewno ci będzie smakowało. Zamiast sosu sojowego możesz dodać bulion w płynie( ten co kupuje się w butelkach), a ryż gdzy będziesz gotować podpraw kurkumą wtedy będzie żółciutki ( ja wsypuje kurkume na oko) a doprawić to możesz jeszcze łagodnym carry. I to chyba wszystko, więc życze ci smacznego :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.