baśka96 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Jakie macie sposoby przetwarzania grzybów / poza suszeniem i mrożeniem/, tak żeby zimą tylko przynieś z piwnicy , otworzyć słoik i...... już gotowe do podania. Ja suszę , trochę zamrażam i robię kilka słoików grzybów po grecku, ale chętnie zrobiłabym coś nowego.Podzielcie sie proszę swoimi sposobami. Cytuj
ela52 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Witaj Baska 96!!!! Czy moglabys podac przepis na grzyby po grecku? Z gory dziekuje. Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Basiu podaję przepis z którego zawsze ja robię. Z tego przepisu grzyby nie są mocno kwaśne, sa bardzo dobre. Grzyby marynowane 1 kg grzybów 15 dag cebuli 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego liść laurowy, szczypta nasion gorczycy Grzybów nie ważę, tylko robię zalewę i wtedy zalewam. Przyciąć trzony, obgotować w dosc duzej ilości lekko osolonej wody przez około 10 minut, odcedzić i przelać zimną wodą, ja dosyć dużo przelewam. Układać warstwami w słoikach, przekładając cebulą pokrojoną w krążki lub małymi cebulkami sparzonymi krótko w wodzie. Ja używam większą cebulę. Dołożyć do każdego słoika przyprawy. Zagotować wodę, dodać ocet, zalewę przyprawić do smaku solą i cukrem. Gorącą zalewą napełnić słoje z grzybami, zamknać i wstawić do pasteryzacji. W czasie gotowania trzeba zszumować to napewno wiesz. Basiu jeżeli będziesz chciała to mogę podać przepis na grzyby pasteryzowane które zimą zagotowuje się z tłuszczem lub śmietaną na patelni. Te grzyby jak robię to w słojach litrowych z gumką. Jeszcze mam przepis na grzyby kwaszone, to muszą być kurki, gąski zielone lub szare, które sa dodatkiem do potraw i sałatek. Ja ich jeszcze nie robiłam, tylko robiłam marynowane i pasteryzowane. Basiu proszę podaj przepis po grecku. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
ada5 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Witaj Halinko!!! W imieniu swoim ( a myślę że nie tylko ) proszę o przepisy na twoje grzybki, szczególnie te pasteryzowane. W ogóle przyjemnie uczyć się od takiej kucharki jak Ty. Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Ada podam później bo teraz będę ogladać mecz siatkówki, przepraszam, nasi na razie przegrywają i napewno Lozano odpowiednie da im wskazówki i taktykę gry będzie zmieniał. Cytuj
wiola344 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 A ja grzybki robie tak: oczyszczone gotuje -to kazdy wie- potem przekładam do innego naczynia zalewam wodą ciepłą, wsypuje dość dużo soli ,aby woda była słona tak porządnie i zagotowuje je , przekładam takie słone do słoików i pasteryzuje,potem jak chce je urzyć np. do obiadu ze śmietaną to zalewam je mlekiem zostawiam na 15-20 min i potem zagotowuje je w tym mleku odlewam mleko i dalej postepuje jak ze świerzymi grzybami ,bo taki mają smak :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Ada podaję przepis. 2 kg grzybów 20 dag cebuli 1 szklanka wody sól do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego Oczyszczone grzyby pokroić w paski, cebulę w drobną kostkę. Włożyć do garnka, dodać sól, wodę i dusić 12 minut do chwili odparowania nadmiaru soku. Dodać kwasek cytrynowy, rozpuszczony w łyżce wody, zagotować. Gorace grzyby włożyc do słoików i pasteryzować. Słoiki 1/2 l gotować około 1 godz, większe o 20 min. dłużej. W ten sposób już robiłam i drugi podobnie jak Wiola, grzyby gotuję w dosyć słonej wodzie, gorące odcedzam i wkładam od razu do słoików jak wspomniałam do 1l na gumkę i krótko pasteryzuję. Gdy biorę je do użytku to wykładam na sitko i przepłukuję ciepłą wodą. Jest to najbardziej szybki i prosty sposób. Zapomniałabym napisać ja gotuję grzyby pokrojone. Pozdrawiam Cytuj
baśka96 Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Kochani dzięki za odzew, na pewno skorzystam z Waszych sposobów. Przepis na grzyby po grecku pochodzi lokalnej gazety, grzybki są bardzo smaczne, polecam. 1 kg grzybów 2 duże marchewki 2duże pietruszki 4 średniej wielkości cebule mały seler średniej wielkości por słoik keczupu/ja daję łagodny/ sól, pieprz mielony, papryka w proszku, /do smaku/, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe 5 łyżek oleju Grzyby ugotować i pokroić w paski. Marchwekę, pietruszkę i seler pokroić w paski albo zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę i pora pokroić w półkrążki. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pora, chwilę podsmażyć i dodać pozostałe warzywa, podlać odrobinę wodą i dusić do miękkości ale uwaga; warzywa nie mogą być zbyt miękkie!!!/. Następnie dodać keczup i pokrojone grzyby, wymieszać, doprawić do smaku, chwilę potrzymać jeszcze na ogniu.Włożyć do słoików i pasteryzować. Smacznego. Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Basiu dziękuję bardzo za przepis z którego skorzystam bo jest bardzo ciekawy do wekowania i bezpośrednio do spożycia. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi