Gość marcinmz Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Witam Niedawno w tej strony ściągłem przepis na ciastka z poniższym przepisem Ciasto: ok. 3 1/2 szklanki mąki pszennej 25 dag margaryny 1 szklanka śmietany 18% Ponadto: 1 słoik dżemu truskawkowego (ok. 30 dag) cukier puder Sposób wykonania:Mąkę pszenną posiekać z miękką margaryną i śmietaną. Wyrobić miękkie ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie cienko rozwałkować i szklanką wykrawać pełne krążki, a w co drugim krążku wykrawać kieliszkiem dziurkę. Ciasteczka nakłuć widelcem. Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką i układać na niej ciasteczka. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 180 °C. Ostudzić. Krążki z dziurką można posypać cukrem pudrem. Pełne krążki smarować dżemem, a na nie kłaść krążki z dziurką. Podane składniki wystarczą na około 45 ciasteczek. Smacznego. I mam do tego pytanie: czy w tym przepisie są wszystkie składniki?? czy nie trzeba dodać jajek lub proszku do pieczenia, cukru. proszę o porade. Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Witam, ten przepis znajduje się na forum i na stronie głównej. Jest to przepis naszej Ineczki. Tak, w tym przepisie podane są wszystkie składniki, które potrzebne do wykonania tych ciasteczek. To są ciasteczka bez dodatku jajek, bez proszku do pieczenia i bez cukru. Po upieczeniu tych ciasteczek skleja się je już słodkim dżemem. Ciasteczka te są bardzo dobre. Polecam i życzę udanego wypieku :-D Cytuj
iwona30 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 To jest przepis na te ciastka z przepisu Halinki ja je nazywam kocie oczka. https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...&hl=ciastka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi