henekg1 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Masz rację rozello w Wielkopolsce kopytka nazywa się szagówkami.Ja zawsze podaję je z wędzonym boczkiem podsmażonym z cebólką i gotowaną kiszoną kapustą.Mąż zawsze je dwie porcje bo bardzo je lubi. Kasia Cytuj
Kasiulek Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Basiu...wcale nie bleeee i nie ohydztwo,bo ja też kopytka jem z cukrem i śmietaną i są pycha :grin: Ja również jem kopytka ze śmietaną i cukrem :grin: a jak je przygotowuję to dodaję jedno jajko. Mój chłopak bardzo lubi jak się je odsmaża na złoty kolor :grin: miodzio! Cytuj
ainoh7 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 no dobra ale powiedzcie i dokładnie tych składników? ile ziemniaków ile tej maki??? Cytuj
minia51 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Ja do kopytek dodaję oprócz mąki pszennej troszkę ziemniaczanej, nie są twarde. Lubię je z sosem z mięsa, pieczarkowym, grzybowym, a także polane przyrumienioną na maśle tartą bułką i pocukrowane. Kopytka smakują też odgrzewane tzn. przyrumienione na masełku na patelni. Cytuj
ainoh7 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 ratuunku ale ile tych składników?? poratuje ktos? Cytuj
Kasiulek Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 ainoh7 ja to robię na oko :grin: jak np. zimniaki zostają mi z obiadu to je mielę, dodaję trochę mąki aby się nie rozwaliły i gotuję we wrzącej wodzie... Oto cała filozofia :grin: PS wiadomo też, że zimniakó ma być więcej (dużo) niż mąki... Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 no dobra ale powiedzcie i dokładnie tych składników? ile ziemniaków ile tej maki??? Oto mój przepis na kopytka. Składniki: 75 dkg ziemniaków ugotowanych, przepuszczonych przez maszynkę lub praskę 1 jajko 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kaszy mannej sól Wszystko zagnieść, ukroić kawałek zrobić rulon i kroić w ukośne paski grubości 2 centymetrów gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju chwilkę pogotować aż wypłyną do wierzchu. Należy gotować odrazu po zamieszeniu bo to ciasto się rozłazi. Cytuj
sylwuśka Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 U mnie dzis byly kopytka na obiadzik : Ziemniaki máka pszenna máka ziemniaczana ok jednej lyzki 1 jajko sól i piepsz I dzis jedlismy je z cebulka i boczkiem :mrgreen: Cytuj
mart Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 u mnie kopytka obowiazkowo musza byc polane zarumieniona na masle bulka tarta, czesto tez połowe gotuje we wrzatku a połowe smaze na patelni, pozniej je mieszam juz na talerzu, rewelacja Cytuj
knati Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 U nas kopytka to z mięsem, sosem i kapustą (czerwona najlepsza). A znowu pierogi leniwe to mój synek jada z sosem truskawkowym i cukrem. Potrafi zjeść więcej niż mój mąż 🙂 . Kiedyś mu robiłam jeszcze knedle z truskawkami, ale zawsze truskawkę odkładał. Cytuj
Gość smakus Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 kopytka, kluski slaskie, pyzy swiat bylby smutny bez nich :wink: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 Ja robie zawsze z tego przepisu: -1 kg ziemniakow -30 dag maki pszennej -3 lyzki maki ziemniaczanej -2 jajka,sol Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie,ugniesc i odstawic do przestygniecia. Dodac reszte skladnikow,zagniesc. Uformowac kopytka i ugotowac. U mnie dzis na obiad Ja lubie je z przesmazona cebulka,badz z maselkiem i bulka lub odsmazane. Nienawidze ich tylko ze smietana i cukrem..ble...kwestia smaku Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski Cytuj
Kasia_RPA Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Dzisiaj robie na obiad i potrzebuje jakis przepis bo chyba wieki Kopytek nie robilam:) koniecznie ze skwareczkami i moze jeszcze odrobina cebulki:) Pozdrowionka Cytuj
Marchewa Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2010 Muszę wypróbować czy mi się udadzą te kopytka. 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.