Beti 1 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 2,5 kg ogorków 1,5 glówki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżeczki chili 0,5 kg cukru 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu Ogórki pokroić w ćwiartki,zasypać solą,wymieszać i zostawić na noc (min 8 godz).Wylać sok.Posypać chili.Dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek,wymieszać.Zagotować olej i zalać gorącym olejem ogórki.Zagotować ocet z cukrem i także zalać gorącym.Wymieszać i odstawić na 6 godz.Nałożyć do słoików i zakręcić.Nie trzeba gotować ale jeśli chcecie to wystarczy około 1 lub 2 min. Cytuj
mac51 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Też takie robię. Pycha :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Witam, ja też zrobiłam te ogóreczki - rzeczywiście pycha :-( Polecam i dziękuję za przepis :) Cytuj
basga Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 A nie można zagotować oleju razem z octem i cukrem? Cytuj
Gość kasiaglow Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 a tą wodę z ogórków to wylać .czy te ogórki w trakcie gotowania puszczą sok? Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Tak, wodę z ogórków należy wylać. Później jak ogórki zalejemy zalewą i zostawimy na 6 godzin to puszczą jeszcze sok. Basiu, nie wiem czy można zagotować składniki zalewy razem, ja zrobiłam tak jak podano w przepisie i wyszły dobre :-D Pozdrawiam :-D Cytuj
campari Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 oczywiscie w tym roku tez je zrobilam... rodzina zachwycona. a najbardziej tesc, ktorego tez obdarowalam kilkoma sloiczkami :) Cytuj
88kasia88 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 ja gotowałam razem ocet i olej z cukrem :) i wyszło ok Cytuj
Stokrotka Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Ja mam podobny przepis, a jednak nieco inny :) 2,5 kg ogórków 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki soli Ogórki i czosnek pokroić, dodać sól i wszystko wymieszać. Zostawić na 2 godziny. 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 szkl oliwy 0,5 łyżeczki chili Składniki zalewy zagotować. Ogórki odcedzić, włożyć do słoików i zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować 5-7 minut. Polecam te ogóreczki, bo są pyszne :roll: Cytuj
Emillia Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dziś biorę się za kolejne słoiki, co prawda mam już ogórki na ostro ( robi się jak zwykłe kiszone z tym że dodaje się chilli) ale te wyglądają na prawdę super! Dziękuję za przepis, właśnie czegoś takiego szukałam! Pozdrawiam!!! Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Bardzo dobry wybór, bo ogóreczki są pyszne - powodzenia :) Cytuj
Emillia Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Ogórki gotowe [E] Wymieszałam troszkę jeden przepis z drugim i jakoś wyszło... smakowicie! Jeszcze raz dziękuję za przepis... Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Ooo szybka i pracowita jesteś Emilko :) Będziesz miała smaczne zapasy na zimę, do koloru do wyboru - super :D Cytuj
Emillia Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Szkoda tylko że tak szybko znikają ... mam nadzieję ze chodź kilka słoików zostanie na zimę [E] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.