iwona30 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Składniki: 3 kg papryki - pokroić na 1 cm 2 kg ogórków - zetrzeć lub pokroić nie obierać 3 kg białej kapusty - poszatkować 2 kg marchwi - zetrzeć na tarce o grubych oczkach 20 dkg soli Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki z solą odstawić na 2 tygodnie, później włożyć do słoików i zapasteryzować. Cytuj
Klosewik Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Na dwa tygodnie ? Nie za długo ? Cytuj
iwona30 Opublikowano 17 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Klosewik wcześniej nie odpisałam bo mi net siadł i nie było sygnału, a co do surówki to tak w przepisie jest że dwa tygodnie ma stać w soli i co jakiś czs trzeba pomieszać to tak jak z kapustą co się kisi, ale możesz potrzymać tylko tydzień, bo to chodzi o to żeby wszystko zmiękło. Cytuj
baśka96 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Właśnie wstawiłam suróweczkę,za dwa tygonie dam znać co mi z tego wyszło :-D Cytuj
iwona30 Opublikowano 31 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Basiu koniecznie daj znać czy ci wyszła surówka i czy smakuje. Cytuj
baśka96 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Muszę przyznać że surówka prezentuje się jak na razie bardzo kolorowo i apetycznie,/ dałam trzy kolory papryki/.Pozdrawiam Cytuj
baśka96 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Nie czekałam aż dwa tygodnie tylko wczoraj wpakowałam surówkę do słoików, nie obyło się oczywiście bez podjadania :P W niedzielę do obiadu też wyciągnęłam z kamionki nieco surówki , tylko doprawiłam ją jeszcze świeżą cebulką, jabłuszkiem, odrobiną cukru i olejem. Obie 'wersje' smakują rodzinie, więc surówka zagości pewnie na stałe na naszej liście przetworów. Polecam , bo tę surówkę warto mieć zimą w swojej spiżarni.Dzięki za przepis, pozdrawiam. Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Cieszę się bardzo Basiu że, surówka smakuje tobie i twojej rodzinie. Cytuj
Emka Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Iwonko mam pytanie w jakim naczyniu ma stać ta surówka, czy czymś ją przykrywasz i stoi w ciepłym czy raczej chłodnym pomieszczeniu? Cytuj
iwona30 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Można dać do garnka albo do naczynia glinianego, teraz w lecie można dać na korytarz. Cytuj
Emka Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Dziękuję Iwonko za odpowiedz, pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Witaj Iwonko! Jak skończę robić jabłka na szarlotkę to zrobię surówkę i dodam ogórki szklarniowe, myślę że to nie ma różnicy że nie dodam gruntowych. Surówkę ukiszę w słoikach i zapasteryzuję. Dam znać z zdjęciem włącznie. Pozdrawiam. Cytuj
iwona30 Opublikowano 10 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Tak Ineczko koniecznie musisz dać znać czy wyszła i czy smakuje. Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Jestem pewna że wyjdzie i będzie smakowała. Składniki mówią same za siebie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.