renigliwice Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Pora na przygotowywanie przetworów na zimę! Jakie już zrobiliście? Zrobiłam dżem wiśniowy z wiórkami kokosowymi, dżem z czarnej porzeczki, sok z czerwonej porzeczki, teraz robię wiśnie do placka, ogórki kiszone, cukinie z zalewie musztardowo-chrzanowej, ogórki z curry. Na razie tyle, ale to jeszcze nie koniec..... Acha- jeszcze zamroziłam truskawki. :-D :-D :-D Cytuj
Dorunia Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Reniu już masz sporo zapasów...ja zrobiłam ogórki kiszone ogórki konserwowe sok malinowy dżem malinowy syrop z kwiatu czarnego bzu dżem wiśniowy To chyba tyle,ale jeszcze nie koniec,bo trzeba będzie jeszcze dorobić ogórków,papryki itp. Cytuj
renigliwice Opublikowano 16 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Słyszałam Doruniu,że syrop z czarnego bzu jest dobry na przeziębienie. Mogłabyś dorzucić przepisik? Pozdrawiam :-D Cytuj
Dorunia Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Reniu ja robiłam ten syrop z forum,a znajdziesz go na tej stronie polecam ten syrop bo jest smaczny i zdrowy :-D Pozdrawiam :-D Cytuj
renigliwice Opublikowano 16 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 No to straciłam okazję, bo bez chyba kwitnie od maja do czerwca. Muszę czekać do następnego roku. :-D Acha- dzięki za tego linka. Nie zauważyłam go wcześniej. Cytuj
zuziorek Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Chyba jeszcze nie dojrzałam do robienia przetworów. Jestem chyba zbyt leniwa i wole pójść na łatwiznę i kupić gotowca albo skubnąć coś od mamy.... jedyne co zrobiłam to zamroziłam truskawki. Ja czekam na grzyby :-D Cytuj
Dorunia Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Zuziorku grzyby już są w lesie...ja już kilka razy jadłam,ale do słoiczków jeszcze nie robiłam ;) Cytuj
iwona30 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Już pomału zwiększam kolekcję swoich przetworów, tylko nie wiem kto zje z poprzednich lat ;) , mam fioła na punkcie robienia przetworów zawsze coś nowego próbuję, mój tato zawsze się ze mnie śmieje że jestem po uszy umazana on to nazywa (kucianie) hi hi ;) , jak na razie to zrobiłam: - ogórki kiszone - korniszony - musztardę - sok z malin za niedługo będę robić dżem z czerwonej porzeczki, sok z winogrona ciemnego uwielbiam ten smak a jaki dżem jest pyszny, jarzynkę, leczo, marynowane ogórki z papryką itd: Grzybki to zbieramy w swoim lesie, ja mam trochę żyłkę grzybiarza nie wytrzymałabym gdybym nie poszła do lasu, dobrze że mam blisko bo za płotem,także już parę prawdziwków ususzyłam i robię weczki i później rozdaję tym którzy nie mają,a z pozostałych to robię sos. Cytuj
zuziorek Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Doruniu wiem, że juz są ale nie ma mojego mężą. Więc nie ma kto grzybków nazbierać. Ja lasu unikam bo boje się kleszczy ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Kasiu kleszcze są wszędzie, przed blokiem bo są drzewa, na działkach i.t.p. Trzy lata bodajże temu wyprowadziłam psa i kleszcza miałam na ramieniu i to w maju aż chirurg się dziwił który mi usuwał w szpitalu bo miałam cały zaogniony plac. Pozdrawiam Cytuj
batirek Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Reniu,czy mogłabyś podać przepis na cukinie w zalewie musztardowo-chrzanowej,będę wdzięczna,gdyż urodzaj na cukinie mam olbrzymi.Dziękuję,pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 17 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Witaj Batirek! Ja robiłam cukinię wedłg tego przepisu: https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...t=0&start=0 Cukinię obrałam i pokroiłam w słupki długości słoika. Już otworzyliśmy słoik. Bardzo nam smakuje. Pozdrawiam. Cytuj
sylwia791 Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 MAM PROSBE PODAJCIE PRZEPIS NA CUKINIE W SLOICZKACH BO TEN LINK JEST DO OGORECZKOW MUSZTARDOWYCH A MAM CUKINIE I ZABARDZO NIE MAM CO Z NIA ZROBIC Cytuj
baśka96 Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Wszystkie dziewczyny pracujecie jak pszczólki,ja też już co nie co zrobiłam ale najbardziej jestem zadowolona z przepisu na buraczki całe pasteryzowane w słoiku.Przepis jest z naszego forum , Twojego autorstwa Reni. Buraki wyszły super, zrobiłam jeszcze 15 słoików litrowych.Pycha.Poza burakami zrobiłam ogróki kiszone, konserwowe, w musztardzie, sałatkę szwedzką,dżem jagodowy, jagody w sosie własnym/ z przepisu Iny 12/,sałatkę buraczki z kapustą/ też Iny/, wiśnie w syropie, powidła śliwkowe , dżem agrestowy. Na razie to wszystko ale planów jeszcze trochę mam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi