Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogórki kiszone Umyte ogórki układam w słoikach, dodaję duży ząbek czosnku przekrojony na 2-3 kawałki, koper - całą łodygę z baldachem, kawałek korzenia chrzanu, płaską łyżeczkę soli. Wszystko zalewam wrzącą wodą z czajnika, zakręcam i odwracam do góry dnem do wystygnięcia. potem do piwnicy. Takie ogórki robię już kilka ładnych lat, a wcześniej robiła tak moja mama. Zawsze się udawały. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ale Minia pisze, ze daje lyzeczke soli do sloika i zalewa woda z czajnika. Ja tez bylam zdania, ze sol nalezy w wodzie rozpuscic. Ile Ty dajesz na soli na litr wody?

Opublikowano

Ja daję 1 łyżkę stołową na litr wody i smakuję,czy jest ok,ale za zwyczaj to wystarcza...sól powinna być rozmieszana,bo przecież jak nie rozmieszasz od razu to potem musiała byś trząchać słoikami,żeby się rozpuściła.

Opublikowano

no tez sie tak zastanawialam, ze chyba cos nie tak z ta sola. Ale, ze ja jestem blond, wolalam sie upewnic :-D Ogoreczki siedza w sloiczkach, ide je teraz zalewac. Dzieki i pozdrowionka Ps. wlasnie upieklam przepyszna drozdzowke ze sliwkami

Opublikowano

te liście z wiśni nadają jędrność ogóreczkom,moja mama też je daje odkąd pamiętam.

Opublikowano

Dora,Basia ma rację te liście z wiśni dają twardość i lekki zapaszek ogóreczkom...niektórzy dodają też liście z czarnej porzeczki albo liście dębu,ale one moim zdaniem mają intensywny zapach i dla mnie nie pasują. Pozdrawiam :-D

Opublikowano

Dziękuje wam za odpowiedź będe jeszcze robic ogórki kiszone to dodam liście z wiśni tylko mi jeszcze powiedzcie czy na jeden słoik 1L mam dać jeden czy więcej liści ?? :-D