pijaa Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Ja co roku robie sok z czarnej pozeczki sok z czerwonej pozeczki sok z wisni sok z agrestu sok z czarnych winogron kapoty z sliwek gruszek jabłek powidła ze sliwek Cytuj
Dorunia Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 U mnie już pierwsze zaprawy w piwnicy...szczaw majowy na zupkę to musi być zrobiony :D Cytuj
apsik Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 U mnie także pierwsze zapasy zrobione,ugotowałam 35 słoiczków dżemu z truskawek i w soku włożyłam 12 większych. Cytuj
minia51 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Elu, dżem z truskawek mam dziś zrobiony. Ty pisałaś, że w soku zrobiłaś większych. Tzn, słoiki większe, czy jakoś truskawki robiłas w soku. Ależ tępa baba ze mnie!!!!!!!!!!!!!! Poratuj swoim doświadczeniem, bo mam dziś zerwane 2 łubianki truskawek. pozdrawiam!!! Cytuj
apsik Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Przepraszam,że odpowiadam dopiero teraz...oczywiście chodziło o słoiki. Ja robię w ten sposób,truskawki wkładam do większej miski i najlepiej na noc zasypać cukrem to one zmiękną i do słoika więcej się zmieści. Na drugi dzień do słoków i zalewam wytworzonym sokiem. Cytuj
minia51 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Nigdy tak nie robiłam. A słoiki potem pasteryzować i ile?. Do czego w zimie używasz te truskawki? Cytuj
apsik Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Minia słoiki pasteryzuję w zależności od wielkości 10-15 minut. Używam ich do deserów ,lodów,do polania budyniu lub ryżu ...a najczęściej robię po prostu kompot do obiadu. Cytuj
apsik Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Wczoraj poświęciłam cały dzień na robienie przetworów i wyczarowałam... -dżem z czarnej porzeczki -dżem z agrestu -czarną porzeczkę w soku -jabłka smażone Wyszło tego dość dużo,po niedzieli oberwię fasolkę i także powedruje do słoików. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi