minia51 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Ogórki kiszone Umyte ogórki układam w słoikach, dodaję duży ząbek czosnku przekrojony na 2-3 kawałki, koper - całą łodygę z baldachem, kawałek korzenia chrzanu, płaską łyżeczkę soli. Wszystko zalewam wrzącą wodą z czajnika, zakręcam i odwracam do góry dnem do wystygnięcia. potem do piwnicy. Takie ogórki robię już kilka ładnych lat, a wcześniej robiła tak moja mama. Zawsze się udawały. Pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 J też tak robię,ale do każdego słoika dodaję ze 2 listki z drzewka wiśniowego :-D Cytuj
Jagodka Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Dziekuje bardzo za przepisik. Ja jakos nie wiedzialam tej proporcji z sola. Zamelduje jak sie udaly. Pozdrowienia Cytuj
Jagodka Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Czy zrozumialam dobrze, ze sol nie ma byc z woda mieszana? Cytuj
Dorunia Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Taj Jagódko sól ma być wymieszana z wodą. Cytuj
Jagodka Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ale Minia pisze, ze daje lyzeczke soli do sloika i zalewa woda z czajnika. Ja tez bylam zdania, ze sol nalezy w wodzie rozpuscic. Ile Ty dajesz na soli na litr wody? Cytuj
Dorunia Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ja daję 1 łyżkę stołową na litr wody i smakuję,czy jest ok,ale za zwyczaj to wystarcza...sól powinna być rozmieszana,bo przecież jak nie rozmieszasz od razu to potem musiała byś trząchać słoikami,żeby się rozpuściła. Cytuj
Jagodka Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 no tez sie tak zastanawialam, ze chyba cos nie tak z ta sola. Ale, ze ja jestem blond, wolalam sie upewnic :-D Ogoreczki siedza w sloiczkach, ide je teraz zalewac. Dzieki i pozdrowionka Ps. wlasnie upieklam przepyszna drozdzowke ze sliwkami Cytuj
Dora35 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Doruniu co dają te liście z wiśni ?? Robie ogórki kiszone ale jeszcze nigdy nie dawałam do nich liści z wiśni dlatego sie pytam :-D Cytuj
basga Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 te liście z wiśni nadają jędrność ogóreczkom,moja mama też je daje odkąd pamiętam. Cytuj
Dorunia Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dora,Basia ma rację te liście z wiśni dają twardość i lekki zapaszek ogóreczkom...niektórzy dodają też liście z czarnej porzeczki albo liście dębu,ale one moim zdaniem mają intensywny zapach i dla mnie nie pasują. Pozdrawiam :-D Cytuj
Dorunia Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dzisiaj zrobiłam Plasterki z ogórków :-D Cytuj
Dora35 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dziękuje wam za odpowiedź będe jeszcze robic ogórki kiszone to dodam liście z wiśni tylko mi jeszcze powiedzcie czy na jeden słoik 1L mam dać jeden czy więcej liści ?? :-D Cytuj
Dorunia Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Na słoik 1 litrowy możesz wrzucić 3 listki wiśni i będzie ok. :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi