Gość Apiro Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Witam! Odrazu piszę, że nie mam głowy do gotowania itd. więc nie wychodzi mi nawet taka łatwa potrawa jak frytki... Zawsze wychodzą mi dziwne - twarde i bardzo tłuste. Może ktoś wie co robie źle lub co zrobić, żeby wyszły normalne? Cytuj
zuziorek Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Wydaje mi sie, że po wiekszej części to wina ziemniaków. Nie każde smakuja dobrze jako frytki. Ja zawsze kroje ziemniaki na średnio cienkie słupki, opłukuję i wysypuje na sito. Do wysokiego garnka wlewam olej i rozgrzewam, wsypuję tyle ziemniaków by swobodnie mozna je było mieszać i smaże na złoty kolor. Ot cała filozofia... Cytuj
iwona30 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Też jest dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym z wody, a później po usmażeniu też wyłożyć na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Cytuj
DeLarge Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 szybka rada: potrzymaj przez jakiś czas swoje "frytki" w wodzie z cukrem (oczywiście przed smażeniem)...będą potem chrupiące i b. smaczne... Cytuj
bietka Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Wazna jest tez temp.oleju-jak za niska to nasiakaja tłuszczem.Zakupiłam fryturę i sprawdza się.Olej odpowiednio nagrzany,smażę w niej kurczaka i ryby. Cytuj
Gość Apiro Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Ale to jest tak, że raz wychodzą dobre a raz złe. Wydaje mi się, że to przez to jak napisał(a) Bietka, tylko skąd będę wiedział, kiedy jaka jest temperatura? Może napiszesz po jakim czasie można już wrzucić frytki? Aha jeszcze jedno - ja mam kupione gotowe frytki, tylko trzeba je oczywiście usmażyć ;) Cytuj
ptysza Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 a jak kupione to ja poprostu rozgrzewam piekarnik do nawet 200 stopni i na czysta sucha blache wrzucam zamrozone frytki :grin: wlasnie przed chwilka takie zjadlam :lol: co jakis czas otwieram piekarnik i przemieszam je bo moj piekarnik nie jest najwyzszej klasy :grin: czekam az beda zrumienione najlpeiej sprobowac 1 czy w środku nie jest surowa. Frytki z pierarnika to na pewno nie to samo co na oleju ale wlasnie nie sa takie tluste no wlasciwie wogole nie sa tluste :grin: Cytuj
minia51 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Przepis w/g Makłowicza Olej rozgrzać w dwóch garnkach. Do jednego wsypać frytki i chwilę potrzymać. Olej zmniejsza temperaturę od zimnych ziemniaków. Po chwili ogrzane frytki przełożyć do drugiego garnka z dobrze rozgrzanym olejem i smażyć na złoty kolor. Ja robię frytki w jednym garnku. Ogrzewam, wyciągam na sicie a olej nadal podgrzewam. Gdy gorący wkładam frytki z powrotem i dosmażam na złoty kolor. Frytki nie są tłuste, są chrupiące i smaczne Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Zrobiłam frytki, korzystając z Waszych porad - dziękuję wyszły rewelacyjne - chrupiące, smaczne i prawie 0 tłuszczu miały w sobie ;) Dziękuję i pozdrawiam wszystkich :) Cytuj
basga Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Ależ zrobiłam się głodna! ;) Dorotko-ile czasu trzymałaś ziemniaki w słodkiej wodzie-5 czy więcej minutek? Przyznam,że mam ochotę spróbować a tak jeszcze nie robiłam. Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 No tak około 5 minut, aż mi się olej nie rozgrzał. Też robiłam tym sposobem pierwszy raz frytki - i bardzo nam smakowały ;) Cytuj
Marynka Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Apiro robie dokladnie tak jak DeLarge i zawsze sa chrupiace i smaczne ,pozatym pamietaj by nie za duzo wrzucic frytek na olej Pozdrawiam. Cytuj
gobaria Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 ale zrobiłam się głodna :-) ja też niedawno się nauczyłam robić dobre frytki, kroje róznie w słupki, talarki, olej nagrzewam, jak długo hmm na oko :cry: to chyba jedyna potrwa która robię na oko, powyjęciu z garnka, odsączam w reczniki papierowe, nie znosze tłustych rzeczy a frytki kocham, nie robię gotowych bo mi jakoś nie smakują Cytuj
Gość Potrafka Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 A czy to prawda, że ja mikrofala ma grill kwarcowy to można w niej i frytki zrobić??? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.