Skocz do zawartości

Frytki


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie uczono żeby w wodzie w której trzymamy pokrojone ziemniaki przed smażeniem znajdowała się około łyżka cukru, tak jak napisali poprzednicy ma to nadać frytkom złocistą i chrupiącą skórkę, oraz żeby zmiażdżyć kilka ząbków czosnku i również zaaplikować je do tej wody, co ma dodać frytkom czosnkowy posmak.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja mam taki specjalny jakby nożyk do frytek. Taki mały przyrząd,kupiłam na jakimś targu za 2zł. Kroję ziemniaki w plastry,a potem tym nozykiem na karbowane słupki.

Opublikowano

Hmm ale łatwo to idzie? Czy może lepiej jakaś maszynkę kupić? Bo nie sadze aby do tych paczek wielkich kroili takim nozykiem.Czy ktos wie jak cos takiego sie nazywa i gdzie mozna kupic? Jeszcze nie jadlam domowych karbowanych fryt!:razz:

Opublikowano

Właśnie o to mi chodziło.Mam taką blaszkę już od kilku lat i nie narzekam. W domu przecież nie robi się takich hurtowych ilości :razz: A maszynki,owszem są np.w marketach.Roboty też mają opcję krojenia ziemniaków na frytki,ale nie wiem czy karbowane...

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mnie mąż przekonał do frytek Mc Cain. Są najlepsze, a poza tem boję się strasznie rozgrzanego tłuszczu, bo mam małe dzieciątko w domu. Pomysł z tym zanurzaniem frytek w chłodniejszym oleju jest naprawdę dobry, bo tak właśnie robią mrożone - wstępnie smażą ziemniaki w oleju i mrożą. Uważajcie na pociechy w kuchni. :grin:

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jak wrzucisz do chłodniejszego oleju frytki to one bardzo nasiąkają tłuszczem, przez co są bardziej kaloryczne, moim zdaniem również mniej smaczne... ale ja nie lubię tłustych rzeczy.frytki jak się je robi w oleju to trzeba wrzucać do bardzo gorącego. a jak się boisz o dzieci, to prosta sprawa - piekarnik. kupne frytki takie jak mc cain właśnie świetnie się nadają do tego żeby je robić w piekarniku, mają wtedy najmniej tłuszczu, a najwięcej wartości odżywczych.

  • 1 rok później...
Opublikowano

Mnie uczono żeby w wodzie w której trzymamy pokrojone ziemniaki przed smażeniem znajdowała się około łyżka cukru, tak jak napisali poprzednicy ma to nadać frytkom złocistą i chrupiącą skórkę, oraz żeby zmiażdżyć kilka ząbków czosnku i również zaaplikować je do tej wody, co ma dodać frytkom czosnkowy posmak.

Z czosnkiem jeszcze nie próbowałam. Ciekawy pomysł.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.