Qozak Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Mnie uczono żeby w wodzie w której trzymamy pokrojone ziemniaki przed smażeniem znajdowała się około łyżka cukru, tak jak napisali poprzednicy ma to nadać frytkom złocistą i chrupiącą skórkę, oraz żeby zmiażdżyć kilka ząbków czosnku i również zaaplikować je do tej wody, co ma dodać frytkom czosnkowy posmak. Cytuj
pozioma Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 A wiecie może jak zrobić z własnych ziemniaków frytki karbowane??? Ja wolę proste, ale trochę urozmaicenia w kuchni nie zaszkodzi:) Proszę o odpowiedź!! :razz: Cytuj
Basia K Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Ja mam taki specjalny jakby nożyk do frytek. Taki mały przyrząd,kupiłam na jakimś targu za 2zł. Kroję ziemniaki w plastry,a potem tym nozykiem na karbowane słupki. Cytuj
pozioma Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Hmm ale łatwo to idzie? Czy może lepiej jakaś maszynkę kupić? Bo nie sadze aby do tych paczek wielkich kroili takim nozykiem.Czy ktos wie jak cos takiego sie nazywa i gdzie mozna kupic? Jeszcze nie jadlam domowych karbowanych fryt!:razz: Cytuj
minia51 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Na targu kupisz kawałek blaszki lekko pofalowanej, i jak już pisano kroisz ziemniaka w plastry a potem tą blaszką na paski. Po kilkakrotnym używaniu moja blaszka zardzewiała. Cytuj
Basia K Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Właśnie o to mi chodziło.Mam taką blaszkę już od kilku lat i nie narzekam. W domu przecież nie robi się takich hurtowych ilości :razz: A maszynki,owszem są np.w marketach.Roboty też mają opcję krojenia ziemniaków na frytki,ale nie wiem czy karbowane... Cytuj
zapach_slonca84 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 ja zawsze robie do frytek sos czosnkowy z majonezu i smietany i ucieram ser na frytki...mmm...palce lizac Cytuj
tartine Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Mnie mąż przekonał do frytek Mc Cain. Są najlepsze, a poza tem boję się strasznie rozgrzanego tłuszczu, bo mam małe dzieciątko w domu. Pomysł z tym zanurzaniem frytek w chłodniejszym oleju jest naprawdę dobry, bo tak właśnie robią mrożone - wstępnie smażą ziemniaki w oleju i mrożą. Uważajcie na pociechy w kuchni. :grin: Cytuj
nastia Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 jak wrzucisz do chłodniejszego oleju frytki to one bardzo nasiąkają tłuszczem, przez co są bardziej kaloryczne, moim zdaniem również mniej smaczne... ale ja nie lubię tłustych rzeczy.frytki jak się je robi w oleju to trzeba wrzucać do bardzo gorącego. a jak się boisz o dzieci, to prosta sprawa - piekarnik. kupne frytki takie jak mc cain właśnie świetnie się nadają do tego żeby je robić w piekarniku, mają wtedy najmniej tłuszczu, a najwięcej wartości odżywczych. Cytuj
Gość brand1 Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 Mnie uczono żeby w wodzie w której trzymamy pokrojone ziemniaki przed smażeniem znajdowała się około łyżka cukru, tak jak napisali poprzednicy ma to nadać frytkom złocistą i chrupiącą skórkę, oraz żeby zmiażdżyć kilka ząbków czosnku i również zaaplikować je do tej wody, co ma dodać frytkom czosnkowy posmak. Z czosnkiem jeszcze nie próbowałam. Ciekawy pomysł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.