marmak Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Ten przepis mam od swojej kochanej Mamy, a ona jeszcze od kogoś itd. Polecam go, bo jest wart upieczenia. Można dodać dowolne owoce (jabłka, śliwki itp.) Ciasto: 1 szkl jogurtu naturalnego 1 szkl cukru ok. 2,5 szkl mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju 1 cukier waniliowy odrobina soli (ok. 1/4 łyżeczki) aromaty: śmietankowy i waniliowy Owoce: Wiśnie, morele, śliwki i inne Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szkl. cukru i solą. Żółtka zmiksować z 0,5 szkl. cukru i cukrem waniliowym do białości. Do żółtek dodać jogurt , miksować, potem olej i wciąż miksować. Do otrzymanej masy dodać pianę z białek i cukru , wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać po kilka kropli aromatów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( dlatego nie wsypywać na raz całej mąki , lepiej w dwóch, trzech turach). Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 cm., wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć na nim ulubione owoce np. wiśnie i morele ,najlepiej po skosie. Piec ok. 50 min w temperaturze 180-185 stopni C 1 Cytuj
baśka96 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Zrobiłam Twoje ciacho , właśnie się piecze.Wyrosło pięknie, jak wyjmę i spróbujemy to napiszę jak smakowało.Pozdrawiam Cytuj
marmak Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Mam zdjęcie, ale nie wiem , czy uda mi się go wstawić. Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Ale apetycznie wygląda Twoje ciasto, Marmak! Na pewno jest smaczne. Czekamy na opinię Basi. Już skonsumowane Basiu? Jak smakuje? ;) Cytuj
Knife_Girl Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Coś nie pisze, jak to ciacho... czyżby jeszcze zajadali? ;) ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Basiu o tej porze już się nie powinno jeść ;) Teraz napisz czekamy Cytuj
baśka96 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Ciacho jest, a właściwie było, bardzo pyszne.Zrobiłam je z wiśniami ale nie kładłam ich na wierzch tylko powciskałam do środka, wyrosło przepięknie.Przepis godny polecenia, tym bardziej że sezon na owoce trwa, a i pewnie co niektórzy Forumowicze produkują jogurt domowy z przepisu Doruni, więc do dzieła!!! bo warto i ciacho przygotowuje się w miarę szybko, i efekt smakowity. Pozdrawiam Kochani , o godzinie 22 po cieście już nie było śladu.!!!! ;) Następnym razem zrobię z powójnej porcji. Cytuj
Dorunia Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Nie mam już wiśni,ale mam agrest dojrzały i chcę właśnie z nim upiec to ciasto...jak myślicie będzie pasował,czy nie za bardzo? Pozdrawiam ;) Cytuj
marmak Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Ciacho jest, a właściwie było, bardzo pyszne.Zrobiłam je z wiśniami ale nie kładłam ich na wierzch tylko powciskałam do środka, wyrosło przepięknie.Przepis godny polecenia, tym bardziej że sezon na owoce trwa, a i pewnie co niektórzy Forumowicze produkują jogurt domowy z przepisu Doruni, więc do dzieła!!! bo warto i ciacho przygotowuje się w miarę szybko, i efekt smakowity. Pozdrawiam Kochani , o godzinie 22 po cieście już nie było śladu.!!!! ;) Następnym razem zrobię z powójnej porcji. Basiu, cieszę się niezmiernie, że ciasto smakowało!!! ;) Pozdrawiam. Cytuj
marmak Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Nie mam już wiśni,ale mam agrest dojrzały i chcę właśnie z nim upiec to ciasto...jak myślicie będzie pasował,czy nie za bardzo? Pozdrawiam ;) Doruniu, powiem szczerze, że nigdy nie jadłam tego ciasta z agrestem, więc nie wiem ,czy będzie smaczne. Może dodaj jeszcze jakieś inne owoce- jagody, morele, brzoskwinie i będziesz miała taki mix? Nie jestem też pewna jak dojrzały, miękki agrest zniesie pieczenie. Może ktoś wie? Pozdrawiam.Ps. Mnie najbardziej smakuje to ciasto ze śliwkami węgierkami. Cytuj
Dorunia Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Marmak tak jak radziłaś do agrestu dodałam jeszcze borówki i ciasto wyszło pierwsza klasa...agrest dobrze zniósł pieczenie ;) Dziękuję za fajny przepis. Pozdrawiam ;) Cytuj
marmak Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Dziękuję za miłe słowa. ;) Po raz pierwszy zamieściłam swój przepis na forum i byłam lekko poddenerwowana, czy komuś się spodoba. Uff, teraz już duuużo lepiej. Do tej pory wielokrotnie skorzystałam z rad i przepisów innych, aż w końcu postanowiłam podzielić się swoimi. Mam w zapasie jeszcze co nieco ;) . Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Czekamy więc na Twoje przepisy. Na pewno są równie smaczne jak ten. Ciasto piekę jutro. Pozdrawiam. ;) ;) ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.