baśka96 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Jeżeli nie uda mi sie dokładnie zebrać ogórków i urosną zbyt duże /ale nie są zżółknięte / ścieram je na tarce z drobnymi oczkami,solę do smaku, wkładam do dużego słoja, dodaję czosnek i baldachim kopru, odstawiam do ukiszenia. Po ukiszeniu przekładam do małych słoiczków, pasteryzuję ok. 20 minut. Zupa z tak przygotowanego przecieru smakuje trochę inaczej , nam bardzo smakuje. Polecam Cytuj
Dorunia Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Ja robię podobnie jak Ty Basiu,ale wkładam je od razu do słoiczków i kisną sobie już w tych słoikach...mniej roboty,a smak pewnie ten sam...mnie bardziej smakuje zupka z takiego przecieru niż z ukiszonych i startych ogórków. Pozdrawiam ;) Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Basiu ja proponuje żebyś zrobiła sobie musztardę z ogórków. https://www.smaczny.pl/forum/Musztarda-t5143.html Tylko z tego przepisu wychodzi dość pikantna ja zmniejszyłam ilość gorczycy i octu. Wspaniała jest do kiełbasek grilowanych lub jakiś mięs z grila.Polecam tylko musisz robić do swojego gustu. Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Skorzystam z Twojego pomysłu Basiu. Musztardę też mam zamiar zrobić. ;) Cytuj
baśka96 Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Doruniu, zupa jest rzeczywiście dużo lepsza niż z kiszonych ogórków, a czy Ty kisząc od razu w małych słoiczkach pasteryzujesz je czy zostawiasz bez pasteryzacji? Iwona, zrobiłam już musztardę z Twojego przepisu ale żle doczytałam przepis i zamiast zetrzeć ogórki na tarce takiej jak ziemniaki na placki to ja ofiara skończona, starłam je na mniejszych oczkach , tak że w sumie wyszły mi wiórki.Wyszło mi takie śmieszne coś , co smarujemy na kanapkach, ale smak jest super. Dlatego mam zamiar zrobić ją jeszcze raz, tym razem jednak się postaram nic nie skopać. Reni, spróbuj bo przecier wychodzi bardzo fajny. Pozdrawiam Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Ja zrobiłam jeszcze inaczej bo wlałam wszystko do malaksera i ubijałam tak długo aż zrobiła się papka i później zapasteryzowałam. Cytuj
Dorunia Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Basiu ja ucieram ogórki na tarce o grubych oczkach,solę je tak jak na mizerię,wkładam do słoiczków gotowe starte ogórki i po trochu kopru,czosnku i chrzanu,zamykam słoiki i już nie pasteryzuję. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Ja zrobiłam jeszcze inaczej bo wlałam wszystko do malaksera i ubijałam tak długo aż zrobiła się papka i później zapasteryzowałam. Świetny pomysł! Ale miksujesz wszystko razem, także czosnek? A co z chrzanem i koprem? Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Ogórki starłam, czosnek przepuściłam przez praskę, koper pokroiłam troszkę podgotowałam ze wszystkimi przyprawami włożyłam do malaksera a on wszystko ścią na papklę,ale chrzan tam nie idzie. Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Faktycznie! Nie zauważyłam, że w przepisie nie ma chrzanu. ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.