Anzelm Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Wiem tylko że te składniki kroi się w kostkę... Ale nie znam proporcji i składników zalewy. Proszę o pomoc. Cytuj
ela52 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Ja posiadam taki przepis na salatke. Salatka slodko-kwasna 4 kg ogorkow 3 sztuki zoltej papryki 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli Zalewa; 4,5szklanki wody 3 szklanki octu 4 szkanki cukru garsc gorczycy,ziele angielskie Umyte, male ogorki nieobrane pokroic w plastry, papryke w paski, cebule w krazki.Wszystkie skladniki zalac 9 szklankami wody z rozpuszczona 1 szklanka soli, Zostawic na 2-3 godziny.Potem lekko wycisnac i wlozyc do gotujacej zalewy chwile pogotowac i goraca wkladac do sloikow. Cytuj
ali Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 chodzi Ci o sałatkę na zimę? bo mam wypróbowany przepis Cytuj
Anzelm Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Tak, tak. To jest sałatka na zimę. ;) Możesz podać przepis? Elu, napewno nie omieszkam zrobić kilku słoiczków z twojego przepisu. Tylko czy to można pasteryzować? Cytuj
ela52 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Witaj Anzelm!!! To tez jest sprawdzona salatka na zime,ja jej nie pasteryzuje tylko jak pisalam goraca wkladam do sloikow.Jesli chcesz mozesz zapasteryzowac. Cieplutko pozdrawiam. ;) ;) ;) Cytuj
Anzelm Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Dzięki ;) Właśnie zabieramy się z żoną za te ogórki. Cytuj
ali Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Anzelm przepraszam, ale przez to przetwórstwo nie zaglądałam i nie widziałam, że jesteś zainteresowany. Mój przepis jest taki: 4 kg ogórków - obrać, pokroić w plasterki lub w kostkę 1/2 kg cebuli - kostka 4-5 szt papryki - drobne paski lub kostka 40 dkg marchwi - grube wiórka 4 ząbki czosnku, pieprz, ziele ang. 6 łyżek natki z pietruszki zalewa: 3 łyżki soli 5 łyżek cukru 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka octu 10% /może być 3/4 szklanki/ Ogórki lekko posolić, zostawić na 2 godz. a następnie odsączyć z płynu. Składniki zalewy zagotować, wrzucić odsączone ogórki i resztę składników, chwilę pogotować /aby tylko straciło smak surowizny/, gorące nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić. Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Witaj Anzelm!!! A może zainteresuje Cię ten przepis na sałatkę: https://www.smaczny.pl/forum/Salatka-Bardzo-Dobra-t5207.html ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi