iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Składniki: 1 por 1 seler 1 kg papryki czerwonej 4 kg ogórków 1/2 kg cebuli Wszystko pokroić w drobną kostkę jak do sałatki jarzynowej 9 szkl wody i 3/4 szkl soli po pokrojeniu zalać warzywa i odstawić na 2 godziny, po dwóch godzinach odcedzić. Zalewa: 6 szkl wody 2 szkl cukru 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy 1 łyżka cząbru 1 łyżka estragonu 5 goździków 1/2 szkl octu Zagotować wszystkie przyprawy i przecedzić przez sitko i zalać jarzynę zalewą. Nakładać do słoików i zapasteryzować. Po umarynowaniu dodaje się jajka na twardo, śmietanę, majonez można dać kukurydzę sól i pieprz do smaku i sałatka do wędliny gotowa. Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Podoba mi się ten przepis Iwonko! Octu jest tylko pól szklanki, to chyba tak bardzo nie jest wyczuwalny, prawda? Czy można dać mniej cukru? Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Ocet nie jest wyczuwalny ani cukier ale jak chcesz Reniu to możesz dać mniej to już w zależności od smaku jaki się ma. Fajna jest ta sałatka bo jak się ma niespodziewanych gości to jajka ugotować, śmietana, majonez i jest czym poczęstować gości. Tak samo robię leczo do słoików jest w nim wszystko, i jak ktoś przyjeżdża to kiełbaskę wkrajam i gotowe. Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Leczo też robię do słoików, ale sałatki takiej jeszcze nie robiłam. Wypróbuję na pewno. Dzięki. ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.