iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Składniki: 8 pigw 1 litr wody 1/2 szkl cukru Z wody i cukru ugotować syrop. Pigwe pokroić w ósemki ugotować włożyć do słoików i zapasteryzować. Bardzo dobre jest w zimie do herbatki soczek. Cytuj
ali Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 rozumiem, że pigwę ugotować w tym syropie? czy tak? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Tu jest coś więcej o pigwie na soczek https://www.smaczny.pl/forum/Pigwa-Do-Herbaty-t3200.html Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Tak gotować w syropie, ona bardzo szybko się rozgotowuje, włożyć do słoików i zapaseryzować. Cytuj
justhi Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Z naszej pigwy (z wyciętymi pestkami) wyciągamy sok w sokowniku. Następnie wsypuje się cukier i zagotowuje a potem do słoiczków a te do kotła. Cytuj
Gość apollo72 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Sprawdzonym sposobem na pigwę bądź też pigwowca jest pokrojenie je w cienkie plasterki (oczywiście po pozbyciu się gniazd nasiennych) , ułożeniem ich w słoiku i zasypanie cukrem. Owoce puszczą sok i jest gotowy do użycia. Można taki słoik wstawić do lodówki ewentualnie zlać sok i zapasteryzować. Dla mniej cierpliwych polecam sokowirówkę. Otrzymany sok należy zlać bez wytworzonej piany, osłodzić, przelać do słoiczków i pasteryzować. Sok zlany z pianką jest mętny, natomiast bez niej jest klarowny. Zawsze można też odparować nadmiar wody i zrobić koncentrat. Polecam Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Witaj Iwonko zrobiłam pigwę według Twojego przepisu, na razie słoiczki "odpoczywają sobie" w piwnicy ;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :shock: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.