magdalenka_23 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 25 dkg pieczarek marchewka papryka 30 dkg sera żółtego sos boloński w słoiczku "łowicz" paczka makaronu (świderki, penne lub inne duże formy) kubeczek gęstej śmietany czosnek koperek sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy, olej do smażenia przygotowanie: zaczynamy od wstwienia lekko osolonej wody na makaron. podduszamy pokrojone w talarki lub utarte na tarce o dużych oczkach pieczarki, gdy odparują ściągamy z patelni i wrzucamy mięsko, smażymy bez przypraw. do podsmażonego mięsa dodajemy sos boloński a następnie utartą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w cieńkie słupki paprykę (kolor wedle uznania, ja daję zieloną dla kontrastu, ewentualnie żółtą) i uduszone wcześniej pieczarki. całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 8-10 minutek pod przykryciem. makaron gotujemy aldente. na patelni podgrzewamy śmietankę, dodając do niej czosnek do smaku (ja daję dwa, trzy ząbki), łyżkę posiekanego koperku, soli do smaku i ziół prowansalskich. chwilkę gotujemy żeby wszystkie smaczki z ziół przeszły do śmietany. ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z sosem śmietanowym i mieszamy. w żarodpornym naczyniu układamy cieńkie warstwy makaronu, później "farszu mięsnego", a na to odrobina utartego sera. aż do wykończenia składników. ponieważ w zapiekance nie ma nic surowego, podpiekamy ją około 25 minut pod przykryciem w temp. 180 C, tak aby składniki się podgrzały. i gotowe.....życzę smacznego ;) Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 hmm... brzmi smacznie... Jak tylko miną upały napewno zrobie tę zapiekankę. ;) Już mi ślinka cieknie. Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Oj coś czuję że zrobię tą zapiekanke na obiadek mmm :P dam znac jak smakowala, chociaz niewątpie w to że będzie pyszna :P pozdrawiam;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.