ainoh7 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 słuchajcie byłam tydzien temu "na wsi" (ze tak powiem) ;) i mam ważne pytanie: nazbierałam róznych owoców i postanowiałam je wsadzic do słoika zaprawic no i w zime beda jak znalazł, wiadomo.. ale mam pytanie - nie toleruje za bardzo cukru w owocach i wszystkie słoki zrobiłam bez cukru. ;) przyjechałam z tym spowrotem dzisiaj a tu.. tesciowa mówi ze wszystko mi splesnieje bo powinnam dodac duzo cukru.. czy to prawda? ;) jesli tak to jestem załamana.. po co ten cukier tam? czy wytrzyma mi to teraz do zimy bez curu? ratujcie i napiszcie co myslicie i jak robicie? ;) bo jak nie wy to nie wiem kogo mam sie doradzic... wydawało mi sie ze jak wsadzam do słoja np. bigos to tez nie dodadje curu i jest ok.. nie wiem czy logicznie mysle.. ;) napiszcie prosze... Cytuj
Dorunia Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 No niestety Ainoh,ale obawiam się,że Twoja teściowa ma rację co do cukru w sokach...musisz go dać,bo inaczej spleśnieją...takie jest moje zdanie,ale może dziewczyny mają jakiś sposób na soki bez cukru. Pozdrawiam ;) Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Do soków chyba rzeczywiście dodać trochę cukru, ale bez cukru można zaprawiać owoce w soku własnym, np. morele lub brzoskwinie. Półlitrowe słoiki trzeba pasteryzować wtedy 25 minut, większe dłużej w temp.90*C. Owoce w soku własnym można przygotować z każdego rodzaju owoców. Sposób przygotowania zależy od konsystencji owoców surowych. Owoce mękkie, soczyste trzeba nakładać do słoików uciskając je nieco, tak aby wyciśnięty sok wypęłniał wolne przestrzenie. Drugi sposób jest szybszy i wygodniejszy. Owoce należy należy podgrzewać tak długo, aż zmiękną i wydzielą sok. Gorące owoce nakłada się do słoików i pasteryzuje. Napisz Ainoh, z jakich owoców zrobiłaś przetwory. Pozdrawiam. Renia ;) Cytuj
ainoh7 Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 hmm. wiecie co.. były to jagody, czarna i czerwona porzeczka i maliny... tylko ich tak bardzo nie upychałam.. wsadziłam tyle ile pomiesci słoik i dobra. "gotowały" sie ok. 20 minut... moze za mało co? czy ok? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Ja robię powidła śliwkowe bez cukru i nakładam do słoików gorące, stawiam dogóry dnem i całą zimę wytrzymują. https://www.smaczny.pl/forum/Powidla-sliwkowe-t3560.html z innymi owocami nie próbowałam. ;) Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 hmm. wiecie co.. były to jagody, czarna i czerwona porzeczka i maliny... tylko ich tak bardzo nie upychałam.. wsadziłam tyle ile pomiesci słoik i dobra. "gotowały" sie ok. 20 minut... moze za mało co? czy ok? Nie pasteryzowałaś za krótko. Są to owoce bardzo miękkie. Opakowania pólitrowe-15 minut, większe 20 minut. Wszystko ok. W przyszłości w przypadku właśnie jagód, czarnej i czerwonej porzeczki i malin najpierw mocno podgrzej te owoce w rondlu a potem nakładaj do słojów uzupełniając sokiem wydzielonym w czasie podgrzewania. Mam nadzieję, że pomogłam. ;) Cytuj
ainoh7 Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 no jasne renigliwice dziekuje Ci bardzo i pytam jeszcze o śliwki? czy tez je tak moge pozaprawiac? Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Do utrwalania w soku własnym przeznacza się śliwki węgierki bardzo dojrzałe. Wiadomo - umyć, przepołowić, oddzielić pestki. Podgrzewać z niewielką ilością wody, stale mieszając. Gorącą masą napełniać słoje, zamykać i od razu wstawić do pasteryzacji. Pasteryzować opakowania półlitrowe 15 minut, większe - 20 minut. Natomiast śliwki renklody, również dojrzałe, po oddzieleniu pestek układać ciasno w słojach i lekko przyciskać. Mozna także połówki śliwek lekko podgrzać i gorące nakładać do słoików. Pasteryzować tak jak węgierki. Pozdrawiam ;) Cytuj
ainoh7 Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 fajnie. dziekuję Ci bardzo. naprawdę mi pomogłas... ;) i mam nadzieje ze te maliny i bez podgrzania będa mocno trzymac... ;) jeszcze musze gdzies poszukac na forum jak zaprawic do słoików czerwona i zółta papryke...nigdy w zyciu takiego czekos nie robiłam a teraz sie tak w te lato "zasłoikowałam" ze szukam co by tu jeszcze wsadzic do słoja ;) (starzeje sie albo co... ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.