apsik Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 SKłADNIKI 2duże kapusty 4 duże marchewki 1/2 kg cebuli 1/2 kg ogórków 70 dag papryki różnokolorowej 20 dag cukru niepełna szklanka octu 1 szkl oleju 3 łyżki soli liść laurowy,ziele angielskie,odrobina pieprzu Ocet z cukrem i przyprawami zagotować,ostudzić. Kapustę poszatkować nie za drobno,marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,paprykę i cebulę pokroić. Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na 2 godziny.Następnie wlać olej i zimną zalewę,zostawić na 10 min ,kłaść do słoików i pasteryzować do 10 min [mniejsze słoiki wystarczy 5 minut] Mam nadzieję ,że nie powieliłam innego przepisu bo jest tu ich tyle na różne sałatki że można się pogubić. ;) Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Dzięki Elu za przepis. Ciekawie się zapowiada ta sałatka. W tym sezonie wypróbowuję nowości. Pozdrawiam. ;) ;) ;) Cytuj
Dorunia Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Robię tę sałatkę od dobrych kilku lat i potwierdzam,że jest bardzo smaczna ;) Cytuj
marmak Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 W zeszłym tygodniu zrobiłam tę sałatkę, ale z jednej główki kapusty ( pozastałe składniki warzywne nieznacznie zmniejszyłam, ale naprawdę nieznacznie, najbardziej ilość papryki). Zalewę i olej pozostawiłam bez zmian, soli dałam 2 łyżki (radzę spróbować wg swojego smaku i uznania). Po tygodniu otwarłam jeden słoik i ... była p-y-s-z-n-a! Nawet dziecko zjadło ze smakiem :grin: . Stawiam 5 i dziękuję za przepis.Aha, marchewkę pokroiłam na cienkie plasterki. Cytuj
apsik Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Bardzo mi miło Marmak,że sałatka posmakowała Twojej rodzince-ja wykorzystuję ją zimą także do hot-dogów,przelewam tylko odrobiną wody żeby zabić smak octu,polecam i pozdrawiam. Cytuj
mamalu Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Zrobilam i naprawde jest przepyszna Cytuj
marmak Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 W tym roku też zrobiłam tę sałatkę ( znowu dałam tylko jedną, ale za to wielką głowę kapusty - pozostałe składniki jak w przepisie). Muszę powiedzieć,że sałatka bardzo dobrze "zniosła" zimę. Była smaczna, nic się nie popsuło, więc warto ją robić, naprawdę! Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Robiłam wczoraj tą sałatkę,ale z połowy składników. Jeden słoik mi nie "chwycił" i dziś mieliśmy ją do obiadu.Bardzo dobra. Cytuj
apsik Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Ogromnie mi miło,że sałatka zimowa przypadła komuś do gustu-ja zrobiłam dwie porcje bo bardzo ją lubimy. Pozdrawiam dziewczyny i życzę udanych przetworów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.