ina12 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Strąki fasoli szparagowej Zalewa 1 litr wody łyżeczka soli pełna łyżka cukru 1/4 szklanki octu 10% Przyprawy ziele cząbru koper z nasionami do każdego słoika kilka kawałków czerwonej papryki. można dołożyć ząbek czosnku Przy strąkach młodej fasoli przyciąć końce. Obgotować w wodzie 6-8 minut. Na dno każdego słoika włożyć po małej gałązce suchego kopru i cząbru ( ja dodawałam cząber z paczuszki ) Odcedzić, układać w słoikach, przekładając paskami czerwonej papryki. Przygotować zalewę z solą i cukrem, dodać ocet. Goracą zalewą napełniać słoje z fasolą i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut. Z podanej ilości octu marynata jest wystarczająco kwaśna , lecz łagodna w smaku. Kto chce mieć marynatę ostrzejszą może nieco zwiększyć ilość octu. Ja nie zwiększam. Cytuj
figiel Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Dziękuję Halinko za przepis ...dokadnie tego szukałam . To jest ten sam delikatny słodko-kwaśny smak :-D . Nie miałam cząbru ,dodałam kilka ziarenek pieprzu .Marynata jest nie tylko pyszna , dzieki dodatkom ładnie sie prezentuje na talerzu :-D .Moja ocena 5 . POLECAM ! Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Dorotko ucieszyłam się że jesteś zadowolona z tego przepisu. Dziękuję bardzo za informację, zdjęcie i za wystawioną wysoką ocenę. Szkoda że nie miałaś cząbru chociaż na parę słoików, fasolka by miała specyficzny smak. Świetnie że wpadłaś na pomysł w to miejsce dodania pieprzu. Pozdrawiam Cytuj
figiel Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Halinko zrobię jeszcze z cząbrem ...bo znalazłam w zapasach :grin: .....a ile tego cząbru wsypac do słoika ? Fasolka już sie gotuje . Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Dorotko napewno za późno udzielam odpowiedzi, dopiero na chwilę usiadłam do komputera. Ja dodawałam większą szczyptę cząbru. Cytuj
figiel Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 W sam raz ,wszystko pod kontrolą , fasolka we wekach ,dodam tylko cząbru :grin: ....czekam bo gotują sie buraczki , bedę razem pasteryzować słoiki .Dziekuję ... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi