Gość justytka Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 od razu zaznaczam, że przepis nie jest mój, dostałam go dawno temu od koleżanki. połączenie słonych krakersów i budyniu może się wydawać niesmaczne, ale gwarantuje, że będzie to najlepsze ciasto jakie jedliście w życiu ;) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Składniki: - 1 litr mleka, - 100g cukru, - 2 budynie waniliowe (najlepiej Delecty), - 1/2 olejku waniliowego, - 500g wiorkow kokosowych, - 3 paczki słonych krakersow (lajkonik) - 1 kostka margaryny (Kasia). * paczka migdałów (opcjonalnie) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Jak przyrządzić? Gotujemy budyn z cukrem. Po zagotowaniu odstawiamy az stezeje. Do duzego naczynia wrzucamy Kasie i drobno siekamy, dodajemy stezony budyn (konsystencja nie powinna byc zbyt gesta) i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy jeszcze olejek waniliowy i dosypujemy wiorki kokosowe (okolo 400g). Po przygotowaniu masy wykladamy blache folia aluminiowa (nie trzeba ale lepiej sie ciasto wyjmuje). Kladziemy warstwe krakersow i zalewamy 1-2 cm powloke masy, powtarzamy to az do konca masy na wierzchu powinna byc masa. Posypujemy gore reszta wiorkow i gotowe. Teraz nalezy wstawic ciasto do lodowki na okolo 3-4 h. Po tym czasie mozna konsumowac (polecam lezakowanie ciasta w lodowce przez 1 dzien wtedy krakersy przejda masa). Jezeli chodzi o lepkosc masy. Troche wieksza ilosc wiorkow i gęsty budyn powoduja bardziej tega mase. Czym chlodniejsze otoczenie w lodowce, tym bardziej gęsta masa. Niektórzy dodają do budyniu adwocat. Ja proponuję sparzyć migdały i dodałać je do kazdej porcji po jednym, przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej. Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Witam, zrobiłam to ciasto, łatwe w przygotowaniu i pyszne :grin: Pozdrawiam autorkę :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi