basga Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 A no właśnie...jak nie wiadomo o co idzie to zawsze o kasę...fakt.Z tymi parkingami to święta prawda...o 11 godzinie dosłownie nie było gdzie zaparkować,nie dość że pod zoo parking kosztuje dychę to już miejsc nie było dookoła. Gdzie jest ten świerklaniec bo o nim nie słyszałam a tak tam pięknie i spokojnie. Cytuj
grumko Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Świerklaniec jest jakieś 15 km od parku w Chorzowie: jedzie się dalej w Kierunku na Bytom, a za Bytomiem na Tarnowskie Góry Cytuj
grumko Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Śląski Ogród Zoologiczny w Chorzowie - 14.07.2007r Śląski Ogród Zoologiczny jest położony na terenie Wojewódzkiego Parku Kultury i Wypoczynku im. gen. Jerzego Ziętka w Chorzowie, na granicy z Katowicami. Obejmuje obszarem około 50 ha. Jego początki sięgają roku 1954, kiedy to zaczęto budować klatki dla zwierząt. Następnie zostały przeniesione do niego pierwsze gatunki zwierząt z zoo w Katowicach i Bytomiu. W roku 1975 zakończono budowę Kotliny Dinozaurów. Znajdują się tam betonowe rekonstrukcje szesnastu dinozaurów, których szczątki odnalazła polska grupa naukowców na pustyni Gobi. Znajduje się tu łącznie 2 500 zwierząt z 300 gatunków. Duża galeria zdjęć znajduje się [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
grumko Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Wycieczka wąskotorówką nad jezioro Chechło - 28.07.2007r. To taka nasza miejscowa atrakcja. Miejsce plażowania ludzi mieszkających w okolicznych miastach i miasteczkach. Zalew powstał po dawnym wyrobisku piasku, które w 1973 przekształcone zostało na bezodpływowe jezioro. Jego pojemność to 1,5 mln m2, a powierzchnia 66 ha. Wyparowana woda uzupełniana jest poprzez opady oraz cztery podziemne źródła. Jezioro pełni funkcje rekreacyjne. Wokół zalewu znajdują się liczne ośrodki wypoczynkowe i kempingi, wypożyczalnie kajaków, łodzi, rowerów wodnych, trasy spacerowe. Jezioro charakteryzuje się ładnymi, piaszczystymi plażami. Jezioro jest położone przy trasie Bytom-Miasteczko Śląskie-Częstochowa. W jego pobliżu przebiega trasa Górnośląskich Kolei Wąskotorowych - Bytom Wąskotorowy-Miasteczko Śląskie. Duża galeria zdjęć znajduje się [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Basia K Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Grumko Musze przyznac,ze juz wczesniej zagladalam na Twoje zdjecia,do których podajesz linka.Super. Jesli jestes takim milosnikiem przyrody,polecam Ci gliwicka Palmiarnie. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Witam wszystkich po 2 tygodniach nieobecności.Jak już wiecie byliśmy na urlopie w NYSIEdokładnie w Skorochowie w Nyskim Ośrodku rekreacji.Urlop się udał pogoda dopisała jesteśmy zadowoleni opaleni tylko 2 dni padał deszcze a tak codziennie plaża i słoneczko cud miód.No to kilka zdjątek.......... dla zainteresowanych stronka tego Ośrodka https://nor.nysa.pl/ miejsce super jeszcze raz pozdrawiam narka............. ..................teraz mam góre prania sprzątanie itp rzeczy ale postaram się zaglądać na forum Cytuj
justhi Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Wczoraj byłam w Międzychodzie na Zlocie Międzynarodowego Motocyklowego Klubu Stróżów Prawa BLUE KNIGHTS. Chciałam wstawić tu filmik z telefonu komórkowego, ale nie potrafię... Było b.głośno i ciekawie :( Jutro wyjazd do mojego miasta powiatowego i we wtorek koniec dobrego ;( (tzn.powrót do pracy po 2 wspaniałych tygodniach urlopu) Ps. Jak ktoś mi pomoże to wstawię ten filmik Cytuj
grumko Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Palmiarnia Miejska w Gliwicach - 18.08.2007r. Basia K poleciła nam (wielkie dzięki!!!) Palmiarnię w Gliwicach, którą w sobotę odwiedziliśmy. Bardzo fajne miejsce, które gorąco wszystkim polecam!!! Palmiarnia Miejska jest wymarzonym miejscem do odpoczynku. Na 2000 m2 rośnie ponad 5600 roślin rozmieszczonych w czterech pawilonach tematycznych: rośliny użytkowe, rośliny tropikalne, w pawilon historyczny i w pawilon sukulentów. Można tam obejrzeć kanaryjskie palmy daktylowe, palmy podzwrotnikowe, rośliny użytkowe, a także akwaria z żółwiami, gady w terrariach czy egzotyczne papugi i kanarki. Najstarsze okazy roślin liczą ponad 100 lat. Budynek Palmiarni Miejskiej to nowoczesna konstrukcja architektoniczna wkomponowana w teren Parku Chopina. Historia Palmiarni Gliwickiej sięga 1880 roku, kiedy to na terenie siedemnastowiecznego parku powstały pierwsze szklarnie o charakterze wystawienniczym stanowiące prywatną oranżerię. Mieszkańcy uzyskali do nich dostęp od 1930 roku. Główną Palmiarnię otwarto w 1925 roku. Najciekawszym elementem był pierwszy na Śląsku podgrzewany basen o pojemności 120m3. Umieszczono w nim ciekawą roślinę wodną - Wiktorię Król. Duża galeria zdjęć znajduje się [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
basga Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 BasiaK to umie człowieka zachęcić prawda? :) No ale piękne fotki nam podsyłasz,ja to już buszowałabym w tych kwiatkach :( A czy można tam kupić jakieś rośliny czy tylko podziwiać? Cytuj
grumko Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 w grę wchodzi niestety tylko oglądanie... Cytuj
Basia K Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Basqa,a gdzie wstawilabys taka wieeelka palme? :grin: Mi najbardziej podoba sie pawilon historycznych roslin. Grumko obejrzalam wszystkie zdjecia...Pieknie sfotografowales "moje" Gliwice. Cytuj
basga Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Palmy to akurat mi się nie podobają i miejsca na nie brak ale np.kaktusiki czy jakieś inne to ok.A ten konar z roślinami to jest przefajny,ciekawe,czy w pokoju dałoby się takie coś zrobić,Już sobie wyobrażam minę męża gdybym przytargała pół drzewa do domu :grin: Cytuj
zuziorek Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 A ja zabrałam moje dziewczynki na Hel do fokarium. Przytulne miejsce choć o godzinie 11 i 15 przyciąga masę ludzi. W tym czasie jest karmienie foczek i widać je okazale, nam nie udało sie tego zobaczyć. Starszą córke przejął los foczki Krysi, w załączniku zdjęcie Cytuj
basga Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Kasiu..fajniutka wycieczka,tak myślę i myślę i nie przypominam sobie,żebym kiedyś widziała fokę na żywo :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi