olcia22 Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 To mój pierwszy przepis tutaj-mam nadzieję że Wam posmakuje!! :P Ciasto: 50 dag mąki 2/3 szkl wody (zimnej) 2/3 kostki margaryny lub masła (ok 175g) 1 łyżeczka soli Z podanych składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15 min do lodówki. Nastepnie dzielimy ciasto na ok 12 porcji. Każdą porcję rozwałkowujemy na kształt koła. Koło dzielimy na 2 równe części. Smarujemy krawędzie ciasta wodą. Na każdą częsc nakładamy nadzienie i zakladamy boki ciasta na siebie, formujac pierożek. Sklejamy boki pierożków. Powinny nam wyjść ok 24 pierożki. Smażymy je na patelni, na głębokim, gorącym tłuszczu, aż się zarumienią. Podajemy ciepłe. Nadzienie pikantne: Proponuje nadzienie z mielongo mięska, ale oczywiście mozna je nadziewać np kapusta i grzybami, albo na słodko. Można popisać się inwencją. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 50 dag mielonego mięsa (ja daje drobiowe) ok 20 dag pieczarek 2 cebule przyprawy (majeranek, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa) Cebule i pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy zmielone mieso i starannie rozcieramy widelcem tworzące się grudki. Smażymy aż lekko zbrązowieje. Przyprawiamy. Zimne nakladamy na ciasto pierożkowe. Najlepiej podawać samosy z tym nadzieniem z sosem tzatziki, który w Indiach nazywa się Raita. Skladniki standardowo: jogurt naturalny, ogórek, czosnek, sól, pieprz, świezy koperek. Na słodko też polecam, z nadzieniem z sezonowych owoców- truskawek, jabłek, wiśni, jagód. Wystarczy je chwilkę przesmażyć na ogniu z cukrem, i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Zimne nakładamy na ciasto. Smakuje jak ciastka z McDonalda. Cytuj
olcia22 Opublikowano 21 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Przepraszam że zdjęcia nie wstawiły mi się po kolei- mam nadzieję że dojdziecie co do czego. Sorki! Cytuj
Dora35 Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Na jaką grubość to ciasto ma być rozwałkowane ?? Cytuj
rozella Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Samosy najpyszniejsze sa jednak z nadzieniem warzywnym. Do tego przyprawy. Pycha. Jeżeli ktoś zechce to podam składniki farszu do warzywnych. Cytuj
DeLarge Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Na jaką grubość to ciasto ma być rozwałkowane ?? skoro mamy formować "pierożki" to grubość ciasta powinna byc zbliżona, najlepiej widać to na czwartym zdjęciu zamieszczonym przez olcia22 Cytuj
Dora35 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Rozella możesz wstawić ten przepis na nadzienie warzywne?? Z góry dziękuje :P Cytuj
olcia22 Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja też kilka razy jadłam samosy z nadzieniem warzywnym, ale jednak nie smakuja mi one. Połączenie ciasta i ziemniaków (bo główną częsc nadzienia warzywnego zajmuja własnie one) w ogóle mi nie odpowiada. A przepis który podalam na farsz miesny pochodzi z indyjskiej książki kucharskiej, wiec jest oryginalny. Co do grubości ciasta, to takie jak na pierogi powinno być. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.