zuziorek Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 To przepis od mojej babuni: 1 kg cebuli 2 większe , białe częsci pora 2 kostki rosołowe 2 łyzki masła przyprawy: sół, pieprz, vegeta, suszona pietruszka dodatek: płatki kukurydziane, tarty ser zółty Cebule i por pokroic w kostkę, wsypać do garnka i zalać wodą, Dodać jedną kostkę rosołowa i jedną łyżkę masła. Gotować do zmięknięcia cebuli. Wystudzic i zmiksować. Dolać ok 250ml przegotowanej wody, dodać kostkę, resztę masła, zagotować i przyprawić do smaku. Podawać z płatkami kukurydzianymi i tartym serem. Rewelacja! Cytuj
Dora35 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Robie taką samą zupke tylko daje troche mniej cebuli i podaje ją posypaną zieloną pietruszką i z groszkiem ptysiowym polecam wszystkim bardzo smaczna i mało pracochłonna :P Cytuj
zuziorek Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Szczerze dla mnie najgorsze jest obieranie i krojenie cebuli. Cytuj
basga Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja też zawsze płaczę przy cebuli! A gdyby tak zagęścić potrawę serkiem topionym? Cytuj
Dora35 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Ostatnio jak robiłam to dodawałam ziemniaki i potem po zmiksowaniu było gęste a serkiem topionym nigdy jeszcze nie zagęszczałam więc nie wiem ale pewnie też było by dobre może zmieniłoby troszke smak zupy Cytuj
zuziorek Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 i tak po zmiksowaniu cebulu zupa jest gesta, a serek... pomysł wart spróbowania Cytuj
Klamerka Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Mmm...zapowiada się pysznie! ;) Niezły pomysł na lato. Spróbuje nawet zrobić ją bez zmian, choć korci mnie żeby zamiast płatków dać grzanki albo ryż... :) Nie powinno być gorsze z takimi dodatkami chyba co? :razz: Cytuj
zuziorek Opublikowano 29 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 z grzankami jadamy ale ryż jakoś mi nie pasuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi