Dora35 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 3 kg ogórków pokroić w grube krążki 5 sztuk dużych cebul pokroić w paski Cebule dobrze posolić i wymieszać i zostawić na 1 godz (nasolic do swojego smaku bo do zalewy już nie idzie sól) ZALEWA: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 3 szklanki cukru 1 łyżka mielonego pieprzu 1 łyżka pieprzu w ziarenkach 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki curry 2 łyżeczki gorczycy Zagotować wszystkie składniki zalewy.Do gotującej wrzucić ogórki i cebule razem z tym sokiem co puściła (jeśli mało słona zalewa to troszeczke można dosolic )gotować to wszystko jeszcze ok 5 minut od czasu do czasu mieszając.Wkładać gorące do słoików razem z zalewą nie gotować już w słoikach tylko odstawiać do góry dnem . Mam nadzieje że nikogo nie powieliłam :P Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Dora zrobiłam wczoraj Twoją sałatkę. Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, no i nie trzeba jej już pasteryzować. Teraz słoiki odpoczywają w spiżarce :-D Dziękuję za przepis i pozdrawiam :-D Cytuj
Dora35 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 mam nadzieje że będzie ci smakowała ta sałatka bo naprawde jest smaczna pozdrawiam :-D Cytuj
Katarzyna Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 A ja jeszcze takiej nie robiłam, ale muszę koniecznie zrobić :-D Cytuj
niuniaczek Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Nie moglam się oprzeć pokusie zrobienia tej sałatki. Posmakowałam jej jak wkładałam do słoików - zapowiada się zachwycajaco. Teraz czeka w spiżarce na swoją kolej. :P pozdrawiam, dziekuję za przepisik, :P Cytuj
Dora35 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 U mnie też stoi już kila słoików tej sałatki w spiżarce :P Cytuj
ptysza Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 myz mamcią też robimy taką sałatkę, jest naprawdę dobra. Z tą różnicą, że u nas w przepisie jest aby użyć mniejszych ogórków. Jak widać na zd Dorotki użyła wiekszego przekroju ogórasków. Jak wezmiemy mniejsze to wyjdą bardziej twardawe, takie jakby jedrniejsze :grin: no nie wiem jak to określić ale będą miały całkiem inny smak no i skórka z nich nie jest stara i gruba wiec i niezbyt goszka :grin: Cytuj
Majka9 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Mam ochtę zrobić ta sałatke , ale zastanawiam się czy te 3 szklanki cukru to nie za wiele. Czy mogę prosić o odpowiedz czy napewno ma byc taka lość cukru. Cytuj
Dora35 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zawsze można zmniejszyć ilość cukru na taka jaka ci odpowiada ja robie z tą ilościa co podałam i dla mnie jest dobra :grin: Cytuj
Majka9 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Bardzo dziękuje za szybka odpowiedz . :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Robiłam dzisiaj tę sałatkę z połowy porcji,żeby posmakować,ale potem żałowałam,bo po posmakowaniu zalewy stwierdziłam,że będzie bardzo smaczna,ale jak tylko ogórki podrosną to robię następną partię.Dziękuję Dora35 za przepisik. Pozdrawiam :( Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Dzisiaj mieliśmy tę sałatkę na obiad - i muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała :) Jeszcze raz dziękuję za przepis i pozdrawiam :( Cytuj
Majka9 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Ja również zrobiłam ta sałatkę , tylko zmiejszyłam ilośc cukru na 2 szklanki. Musze przyznać że sałatka jest naprawdę bardzo smaczmna. Bardzo fajny przepis . Cytuj
Dora35 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Bardzo sie ciesze że sałatka wam smakuje u nas też wszyscy bardzo ja lubia pozdrawiam :( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi