grumko Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Naleśniki pikantne z salami Składniki: - 1 i 4/5 szklanki mąki - szczypta soli - 2 jaja - szklanka wody - szklanka mleka - tłuszcz do smażenia - 50 g boczku - 2 cebule - ząbek czosnku - 300 g salami - 2 łyżki oleju - łyżka mąki - łyżeczka słodkiej papryki w proszku - pół szklanki gorącego rosołu - 100 g przecieru pomidorowego - sól, czarny pieprz - szczypta cukru - szczypta pieprzu cayenne - tłuszcz do wysmarowania formy - 4 łyżki tartego ementalera - łyżka masła - sos pomidorowy Mąkę mieszamy z solą, żółtkami, wodą i mlekiem, po czym odstawiamy na 20-30 minut. Do ciasta dodajemy ubite białka. Smażymy naleśniki. Kroimy w kostkę boczek, salami i cebulę, siekamy czosnek. Boczek smażymy na oleju, szklimy na nim czosnek i cebulę. Dodajemy salami, całość oprószamy mąką i papryką i lekko podsmażamy. Następnie rozprowadzamy rosołem rozmieszanym z przecierem. Dusimy kilka minut i doprawiamy do smaku. Rozprowadzamy nadzienie na naleśnikach, potem je zwijamy i układamy w formie. Posypujemy serem, wiórkami masła i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 220°C, aż ser się roztopi. Przed podaniem naleśniki polewamy sosem pomidorowym. Smacznego!! Cytuj
Nika1990 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Ciekawy przepis :P A na ile naleśników średnicy 25 cm starcza? Cytuj
grumko Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 nie wiem czy nasza patelnia ma dokładnie 25cm, ale na pewno coś koło tego - wyszło 7 naleśników. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.