zakalec Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Skladniki: - 2 galarteki owocowe - 1 puszka mleka skondensowanego (slodzonego lub nie) - owoce do dekoracji Przygotowanie: Zarobic jedna galaretke w 1.5 szkl goracej wody. Dodac mleko skondensowane i wymieszac mikserem (jesli ktos lubi bardzo slodkie to dac mleko skondensowane slodzone, mniej slodkie - skondensowane nieslodzone + ewentualny cukier). Wlac do blaszki i odstawic do lodowki do stezenia. Po stezeniu przybrac owocami i zalac druga ostudzona rozrobiona z woda galaretka wg przepisu na opakowaniu. Odstawic do lodowki do stezenia. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Mam pytanie czy ta galeratka przed dodaniem mleka ma być ostudzona i czy ma być stężała? :P Cytuj
zakalec Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Ja dolalam zimne mleko z lodowki do goracej galaretki i wyszlo... dodam wkrotce zdjecia :P Cytuj
Pączuszek Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Mam pytanie czy to ciasto robi się w małej tortownicy? Cytuj
Dorunia Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Patrząc na ilość produktów to raczej w małej tortownicy,bo w dużej byłoby niziutkie ;) Cytuj
Kasiulek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Zrobiłam ten deser :grin: Jeszcze się chłodzi. Masę wlałam do formy na babkę. Pokryło połowę jak zaleję to jeszcze galaretką będzie cała forma. Hym... już czuję ten smak :grin: Cytuj
Dalovay Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Ja robie podobne (kilka warstw lacznie z obowiazkowa kakaowa) ale w wersji na biszkopcie oraz w innych proporcjach mleko-galaretka. :grin: Cytuj
campari Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 ten deser robila kiedys moja mama, stanowi niejako jeden ze smaków mojego dziecinstwa... w kajecie mam zapisane, aby uzywc do tego skondensowanego nieslodzonego mleka, ktore najpiew trzeba dobrze ubic mikserem, co powoduje, ze jego objetosc sie zwieksza :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Campari ja robiłam identycznie tak samo jak Twoja mama i zawsze używałam mleka niesłodzonego. Tak jak robi Marta - zakalec to jest to samo bo też miksuje i się masa zwiększa. Dziękuję bardzo za przypomnienie przepisu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.