maria02 Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Ciasto: 2 jajka 0.5 szkl śmietany kwaśnej 0,5 szkl cukru łyżka mąki ziemniaczanej 50 dag mąki pszennej pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Margarynę posiekać ze szkl mąki i proszkiem i dodować na przemian zmiksowaną masę i pozostałą mąkę. Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe cienkie placki. Krem: 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej budyń śmietankowy lub waniliowy (mały) szklanka śmietany 3 szkl mleka szklanka cukru margaryna Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Mleko zagotować z cukrem i margaryną i, mieszając dodać zmiksowane jajka. Chwilę podgotować. Gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić. Udekorować kawałkami galaretki lub polać polewą. Naprawdę polecam. Ciasto jest lepsze na drugi dzień, kiedy placki zmiękną. Cytuj
baśka96 Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Witaj, czy śmietana do kremu ma być słodka, kwaśna czy może jest to obojętne? Pozdrawiam Cytuj
maria02 Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Jest to obojętne. Robiłam ten krem też ze śmietaną kwaśną wiejską i jest super. Dodam jeszcze, że placki piekę w blaszkach 24/36 cm po 10 minut. Cytuj
apsik Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Własnoręcznie nie robiłam tego placuszka,ale jadłam i potwierdzam że jest pyszny szczególnie na drugi dzień[jeżeli oczywiście coś zostanie :P ] Cytuj
Emka Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Ciacho naprawę pyszne, ma śmietankowy smak i jast bardzo delikatne jak prawdziwy Aniołek. Cytuj
baśka96 Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 ,Mario wczoraj zrobiłam ciasto i potwierdzam , jest bardzo delikatne i pyszniutkie .Wczoraj placki były jeszcze nieco twarde ale to nie przeszkadzało moim łasuchom, a na dziś zostało nam pół blaszki, po obiedzie skosztujemy ;) Ciacho przygotowuje się w miarę szybko, a masę jeszcze szybciej. Wierzch posypałam jednym pokruszonym plackiem i kakao.Polecam bo naprawdę pyszny. Ciacho oceniam na 5 .Dziękuję za przepis i pozdrawiam :) Cytuj
Pączuszek Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Ciasto podobne robię już od kilku lat jest super często do niego wracam, w moim przepisie do ciasta dodaję amoniak. Póżniej dołączę mój przepis. Cytuj
Pączuszek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 A to mój przepis na Aniołka ciasto 2 jajka 1/2 szk. śmietany 1 łyżeczka amoniaku 1/2 szk. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 dkg. mąki [ok. 4 szk.] z tego upiec 4 placki Masa 3 szk. mleka 1 szk. cukru 1 kostka masła roślinnego 2-3 jajka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 1/2 mąki pszennej 1 szk. śmietany 2 cukry waniliowe Wszystkie składniki połączyć wymieszać i zagotować . Gorącym budyniem przekładać placki. Wierzch ciasta posmarować budyniem i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Cytuj
maria02 Opublikowano 30 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Bardzo się cieszę, że Wam smakuje. Basiu - dziękuję za 5 i może mogłabyś wstawić fotkę, bo ja na razie nie mam takiej możliwości. Ta masa smakuje jak lody. Pozdrawiam! Cytuj
Emka Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Mój małżonek doszukiwał się w masie sera i nie wierzył że tam go nie ma. Cytuj
baśka96 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Mario, nie pomyślałam żeby wstawić fotkę, a dzisiaj to już za póżno ;) :) :razz: .Postaram sie następnym razem nie zapomnieć.Pozdrawiam Cytuj
Annnia Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Dzisiaj zrobiłam ten placek i naprawdę bardzo dobry :P Wyglądem przypomina mi tiramisu. Nie miałam w domu śmietany i proszku do pieczenia i zamiast tego dałam jogurt naturalny i sodę oczyszczoną :P Dziękuję za przepis i daje fotki: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Ciasto jest dobre, ale po przeczytaniu tak pochlebnych opini, chyba spodziiewałam sie czegos wiecej. Nie powaliło mnie na nogi ;) Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 powaliło na nogi, taaa hehehe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi