Anzelm Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Mam mały problem. Zrobiłem ogórki małosolne, które stoją w słoikach już ze trzy dni. Kilka słoików chciałbym zostawić na zimę jako kiszone. I tu moje pytanie : Czy mogę teraz te ogórki w słoikach pasteryzować. Jeżeli tak, to czy nie przeszkadza to że są szczelnie pozamykane? Z góry dziękuję za każdą podpowiedź :P Cytuj
renigliwice Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Witaj Anzelm!!! Po trzech, czterech dniach też pasteryzuję ogórki. Pasteryzowanie powoduje przerwanie procesu kiszenia, zatem mogą być szczelnie zamknięte. Jednak do ogórków małosolnych daje się mniej soli niż do kiszonych. Ja do kwaszonych na litr wody daję 2 łyżki soli(nie czubate), więc może musiałbyś trochę zwiększyć ilość soli. Acha- zapomniałabym... dobrze byłoby zlać wodę z kiszenia do garnka, zagotować ją i zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować niedługo, tylko,żeby zamknęły się słoiki, ok. 3 minut. Pozdrawiam serdecznie. Renia :P :P :lol: Cytuj
Dorunia Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Ja kiszonych ogórków nigdy nie pasteryzuję :P Cytuj
renigliwice Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Można nie pasteryzować, ale jak się chce przerwać proces kiszenia, dobrze jest zrobić tym sposobem, o którym pisałam. Ogórki nie są wtedy tak mocno ukiszone. :P Cytuj
Anzelm Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Dziękuję Wam bardzo za te cenne informacje... Chcę mieć ogórki kiszone(bardziej kwaśne). Postanowiłem odkręcić słoiki i wypuścić zebrany gaz, zakręcić i ja wykombinowałem tak, że jeżeli mam przerwać proces kiszenia to w chłodne miejsce, około 10* C. Ogórki robiłem z dużo większą ilością soli jak w przepisie bo chciałem mieć słone małosolne :P A że trochę dużo słoiczków się zrobiło, to szkoda zmarnować.. Jeżeli pasteryzacja nie jest niezbędna to wolał bym jej uniknąć, bo trochę roboty przy tym jest :P Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Ja do małosolnych i kiszonych daję taką samą ilość soli, na 1l wody 1 płaską łyżkę soli. Kupując w sklepie małosolne są słone i niedokiszone i dlatego powinna być zmieniona nazwa na te smaczne ogórki. Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja do małosolnych daję 1 łyżkę stołową soli, natomiast do kiszonych dwie (nie czubate). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.