renigliwice Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Odkryłam ciekawy sposób, według mnie szybszy i prostszy na przygotowanie fasolki do mrożenia. Chciałam się z Wami nim podzielić. Zamiast blanszowania w wodzie ( krótkiego obgotowywania)- wiadomo- strata składników rozpuszczalnych, pogorszenie smaku, dużo czasu od włożenia warzyw do zagotowania, konieczność odsączenia nadmiaru wody- znalazłam w necie super pomysł ( który już zrealizowałam) : Położyłam umytą fasolkę na duże sito- to,od sokownika, sito ułożyłam na dużym wysokim garnku o dopasowanej wielkości, aby szczelnie przylegało do brzegów, przykryłam pokrywką. Na dno garnka nalałam wcześniej ok. 2 szklanek wody- tyle aby nie sięgała po zagotowaniu do warzyw. Doprowadziłam pod przykryciem do zawrzenia- 2 minuty parowania- po czym wyłączyłam gaz. Warzywa wysypałam na dużą tacę, aby szybko ostygły. Zupełnie zimne włożyłam do woreczków i do zamrażalki. Blanszowanie ma na celu tylko hamować rozwój enzymów, które powodują psucie się tych warzyw. Należy je wykonać Bardzo szybko i krótko- to samo dzieje się w gorącej parze, a unikamy rzeczy podanych na wstępie. Wystarczy zatem zagotować wodę i pozwolić parze działać dosłownie przez chwilę. Cytuj
baśka96 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Reni, bardzo ciekawy sposób, na pewno wypróbuję bo bardzo lubimy fasolkę szparagową.Dziękuję i pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.