Klamerka Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 To danie może spodobać się tym, którzy mają ochotę na jakieś pyszne jedzenie, a nie mają czasu na przyrządzanie wykwintnych potraw :) składniki- wersja podstawowa: -szpinak ( opakowanie mrożonego lub pęczek świeżego) -pomidory (mała puszka, najlepiej pokrojonych) -cebule (2-3) -pieczarki (kilka, ok. 20-30 dag) -czosnek (wg uznania ale minimum to 2 ząbki ;) ) -ser typu feta lub pleśniowy, na przykład brie -makaron (ja lubię każdy makaron :razz: ale z tym daniem fajnie wygląda makaron grube wstążki (tagliatelle) Cebule posiekać (dość drobno), razem z pokrojonymi pieczarkami poddusić na patelni. Gdy będą dość miękkie (tak po około 10 minutach) dodać szpinak (świeży- posiekany, mrożony-odcedzony i odmrożony), starty czosnek, oraz pomidory. Przyprawić. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę lub brie. Wymieszać. Polać sosem ugotowany makaron. Gotowe! Składniki do urozmaicenia dania: -filety drobiowe (drobno pokrojone, otoczone w przyprawach, ziołach, przysmażone na złoto) -tuńczyk (zamiast kurczaka) -dodać pod koniec duszenia warzyw, przed włożeniem na patelnię szpinaku; -marchewka -cukinia -dodać do cebuli i pieczarek, do wspólnego podduszenia (marchewka starta, cukinia pokrojona w kostkę) -brokuły -ugotowane dołożyć do potrawy po włożeniu szpinaku -papryczka chili -oliwki -dodawać na koniec przyrządzania potrawy Uwielbiam makaron w tej wersji. Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze szybko sie go przygotowuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.