renigliwice Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 2 kg cukinii 4 limonki lub w ostateczności cytryny 2 szklanki cukru 2 dżemiksy uniwersalne 2:1 Obraną cukinię pokroić w kostkę, rozgotować, dodając ok. 1/2 szklanki cukru. Limonki lub cytryny sparzyć, przekroić na pół, z każdej połówki odkroić po plasterku. Z reszty wycisnąć sok. Plasterki podsmażyć w cukrze. Jak już z cukinii zrobi się marmolada ( można sobie pomóc mikserem) dodać plasterki razem z syropem, sok oraz resztę cukru . Pogotować 20-30 minut na maleńkim gazie. Następnie wsypać 2 dżemiksy i gotować mieszając jeszcze 2 minuty. Nakładać układając przy ściance po plasterku limonki. Zakręcać i ułożyć słoiki do góry dnem. Jak ktoś chce, może dla pewności zapasteryzować, choć nie jest to konieczne. Z podanych proporcji wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 330 ml. Już spróbowałam. Jest pyszny,zachęcam do zrobienia. Trudno będzie zgadnąć innym, co to za dżem. ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.