Pola Połetek Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Witajcie, ostatnio wymyśliłam nowe ciasto (jadłam coś o podobnym smaku, z cukierni). Może ktoś z was się nim zainteresuje? Biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka maki tortowej z czego jedna łyżka ma być ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki śmietanki 18% 3 Śnieżki 1 1/2 łyżki żelatyny 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego rum rodzynki, orzechy Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, powoli dosypywać cukier cały czas ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka i jeszcze chwileczkę ubijać. Wsypać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. wylać na blaszkę 21X40 cm i upiec w 160 stopniach az będzie lekko brązowe. Po wystudzeniu przekroić na pół. Można nasączyć wodą z rumem. Masa: Rodzynki (dowolna ilość) zalać na noc rumem i przykryć spodkiem. Mleko gotować około 2 i pół godziny po czym wystudzić. Zimną śmietankę ubić ze śnieżką a gdy już będzie puszysta dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody i wystudzoną (ma być letnia) dalej ubijając. na koniec dodać 2/3 karmelu (ugotowanego mleka skondensowanego) i odsączone rodzynki. Wyłożyć na spodnią część biszkoptu, wyrównać i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polać resztą karmelu i posypać posiekanymi orzechami, można także polać rozpuszczoną czekoladą (Kawałek czekolady połamać, włożyć do woreczka i podgrzać (we wrzątku) następnie odciąć róg woreczka i małym strumyczkiem zrobić esy floresy. Może ktoś z Was spróbuje je upiec? A zatem smacznego! Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Witaj Pola!!! Ciekawa jest ta masa. Jeszcze takiej nie robiłam. Na pewno jest pyszne to ciasto. Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za podzielenie się przepisem. Renia ;) :) :razz: Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Witaj! wypróbuj, jest proste i naprawdę efektowne. Tyle tylko, że nie dla dzieci. Pa ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Polu zapowiada się apetycznie :razz: Jest dość proste, ale czy jest bardzo słodkie? ;) Pozdrawiam :) Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Witaj Kasiu! Na pewno jest mniej słodkie niż 'snickers' z karmelem, 'krówka' itp. Jeśli chcesz mniej słodkie to zamiast śmietany 18% i Śnieżki możesz zastosować 30% śmietanę i użyć więcej żelatyny (np. 2 i pół łyżki na 1/2 szklanki wody). Ja robiłam ze śnieżką i wszystkim smakowało. Można też nasączyć biszkopty kawą bez cukru, wtedy posmak kawy 'złagodzi' słodycz. Poeksperymentuj! ;) Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witaj Polu :-) Ja się zainteresowałam Twoim przepisem - ciasto wszyło super - wszystkim nam bardzo smakowało :) Dziękuję za przepis, oczywiście polecam to ciasto na Święta i pozdrawiam Cię Polu :) Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 7 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Witaj Dorotko Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało. Moje dzieci stwierdziły, że to wynalazek. No, niestety wychowałam tradycjonalistów :D. Jak robię coś nowego niż to co pamiętają (smaki dzieciństwa) to córka od razu krzyczy, że ona tego jeść nie będzie. Ostatnio rzadko bywałam na forum. Po prostu jestem zapracowana i na diecie, więc nie chcę się denerwować tymi wszystkimi wspaniałościami, które tu ludzie zamieszczają. Ale niedługo wakacje więc znowu będę z Wami : Pozdrawiam Ciebie i Marcinka bardzo serdecznie. Cytuj
asiek Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Witam wszystkich Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto , wyglada bardzo apetycznie , lubie wszystkie ciasta do którego dodoaje sie karmel- uwielbiam jego smak. Ciasto mam chec zrobic mamie na urodziny mam nadzieje ze wyjdzie , dam znac jak mi poszło. Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Trzymamy kciuki!!! Powodzenia 🙂 Cytuj
asiek Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 Cisto wyszło super , naprawde dobre , biszkopta nasaczyłam kawa i przez to jest jeszcze lepsze. Dzieki za przepis . pyszności Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi