Ania83 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Witajcie! Jestem nowa na forum i na dobry początek zamieszczam mój sprawdzony przepisik na serniczek. SERNIK Z BRZOSKWINIAMI CIASTO: 3 szklanki mąki 1 kasia 3 łyżki cukru 5 zółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielic na dwie częśći (1 część troszkę wieksza od drugiej) i włożyć do zamrażarki na ok 1 godzinę. MASA SEROWA: 1 kg twarogu mielonego (z wiaderka) 2 jajka 2 budynie smietankowe 1 szklanka cukru pudru kostka masła puszka brzoskwiń Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy, dodajemy twaróg i na końcu dwa budynie. Jeżeli masa jest za mało słodka dosładzamy cukrem pudrem. 1 cześć ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blachy, na to wykładamy mase serową a na nią pokrojone brzoskwinie. Z 5 białek i szklanki cukru pudru ubijamy pianę i wykładamy ją na brzoskwinie. Pozostałe ciasto zcieramy na tarce o duzych otworach i przykrywamy nim pianę. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180o Cytuj
apsik Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Witaj Aniu na forum,piekę podobny serniczek bo jest niezawodny tylko z trzech kostek sera i jednego budyniu i daję tylko pół masła.Jeżeli ktoś ma swoje gruszki w słoikach to do tego serniczka są rewelacyjne,polecam i spróbuj dodać do piany kisiel cytrynowy,sernik będzie miał ciekawy smak. Pozdrawiam ...Ela. Cytuj
Ania83 Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Witaj Elu! Masz racje ten serniczek jest niezawodny. Zawsze sie udaje ;) . Dziękuje za rady napewno spróbuje. Pozdrawiam Cytuj
Lizzien Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Upiekłam ten serniczek w sobotę, a w niedziele nie było już po nim śladu:) Pychotka!!!!! Polecam wszystkim. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Ciekawy :D upiekę go na czwartek lub piątek bo rodzinka do mnie przyjeżdża... brzmi smakowicie :-) Cytuj
KIKI Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 a mój serniczek z brzoskwiniami też jest pyszny, ale trochę inne ma skladniki :grin: ciasto: 3 szklanki maki krupczatki kostka palmy 3 lyzki cukru, 5 żóltek 2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia- zagnieść kruche ciasto Masa twarogowa: 1 kg twarogu / ja daję trzykrotnie mielony/ szlanka cukru szklanka oleju 4 zółtka i 1 cale jajko budyn smietankowy - wszystko miksuję, na końcu dodaje pianę z 4 jaj masa kokosowa: z 5 bialek / pozostale z ciasta/ piane, dodaje szklanke cukru i 20dag wiorkow kokosowych Blachę wyklejam polową ciasta, na nią wylewam masę sernikowa i ukladam pokrojone na kawalki brzoskwinie . nastepnie wykladam masę kokosową i resztę ciasta skubię na wierzch / tak jak przy plesniaku/ Piekę ok godziny a schematycznie to wyglada tak 5.ciasto 4.masa kokosow 3.brzoskwinie,masa kokosow 2.masa twarogowa 1.ciasto :P Cytuj
apsik Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Kolejny placuszek upieczony dla kuzynki,zamiast brzoskwini kładę gruszki i zmieniam troszkę proporcje...pisałam o tym już wcześniej. Jest naprawdę niezawodny. Cytuj
andy8 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Piękny serniczek Elu-zazdroszczę kuzynce. :D Cytuj
figiel Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Kuzynka ma z Tobą dobrze :D .Serniczek wygląda extra ,jak wszystkie Twoje ciasta .Elu dziekuję za podpowiedż ;mam gruszki w słoikach ,wypróbuje . Pozdrawiam serdecznie -Dorota. Cytuj
apsik Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Dorotko pozdrawiam także Ciebie,dzisiaj sobie pojem tych smakowitości-przyjęcie o 13.00. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.