Klamerka Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Przepis znalazłam w "Zwierciadle" (chyba czerwcowym) i troszkę zmieniłam ;) Ale te modyfikacje wyszły na dobre, bo zupa jest smakowita! :) -1 kg marchwi -2 łyżki stołowe oliwy z oliwek -1-2 cebule -łyżka drobno posiekanego/ startego korzenia imbiru -łyżeczka curry -pomidory w puszce (duża puszka-800 g) -50 g ryżu -1 litr bulionu -sól, pieprz Marchew umyć, obrać i starkować w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, i smażyć kilka minut aż zmięknie. Wówczas dodać do cebuli ryż (suchy, nieugotowany), imbir i curry. Pogotować minutę mieszając. Dołożyć marchew, wlać bulion. Po kilki minutach gotowania dołożyć pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą), przyprawić, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20minut aż ryż i marchew będą miękkie. W orginalnym przepisie proponowano przed podaniem zupę posypać posiekanymi listkami mięty. Ja akurat jej nie miałam, ale za to do zupy podczas gotowania dodałam troszkę świeżej bazylii i oregano. Smacznego!! :razz: Cytuj
basga Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Moja babcia gotowała zupę z marchwi,smakowała mi bardzo,tyle że tamta była z ziemniakami. Cytuj
Klamerka Opublikowano 29 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 A wiesz, że nawet nie pomyślałam żeby dodać ziemniaki? Może dlatego, że u nas rzadko bywa tak, że ziemniaki są w domu, "pod ręką". Ale pomysł niezły, trzeba będzie wypróbować ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi