Pola Połetek Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki, 1/2 kostki masła, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 1 cukier wanilinowy Ser: 1,6 kg twarogu tłustego (ale nie z wiaderka) 2,2 szklanki cukru drobnego (do pieczenia) 14 jajek 34 dag masła lub Kasi 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej aromat bakalie Kruche: mąkę posiekać z masłem, dodać resztę składników i zarobić nożem. Szybko zlepić produkty (nie wyrabiać długo ręką, bo się „zaciągnie” i będzie niesmaczne). Wstawić na godzinę do lodówki, po czym rozwałkować. Wyłożyć na blaszkę o wysokich brzegach i podpiec na złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć ser i piec około 50 minut w temperaturze 160 - 170 st. Ser. Zmielić 2 razy lub raz przez sitko do pasztetu. Tłuszcz roztopić i odstawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek i ukręcić kogel - mogel z żółtek i cukru. Gdy cukier się rozpuści wlewać po trochę letni tłuszcz stale ucierając. Utarte żółtka dodawać porcjami do twarogu i ucierać mikserem. Gdy masa jest jednolita i puszysta dodać mąkę, aromat i bakalie i jeszcze ucierać. Ubić pianę z białek dodając sporą szczyptę soli. Gdy piana jest sztywna i po odwróceniu miski nie wypada z niej dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony biszkopt lub kruche, wyrównać powierzchnię i piec w 160 stopniach około 50 minut włączając grzałki góra i dół. Po tym czasie wyłączyć temperaturę, ale zostawić ciasto jeszcze przez około 10 minut, nie otwierając piekarnika. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. Zdjęcie na smacznym extra Cytuj
monia79 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Polu czy aby napewno w składnikach jest 1/2 szklanki mąki a nie wiecej np. 1/2 kg? Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 31 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Faktycznie, przepraszam, zgubiłam gdzieś 1 szklankę :-D. Już poprawiłam. Pozdrowienia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.