hanula Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Mam ogromną prosbę.Z racji tego ze nie wychodzi mi kompletnie kruche ciasto i od razu zrazam sie do serników,które uwielbiam proszę Was o podpowiedź jak prawidłowo powinnam je robić.Czy wszystkie składniki razem wymieszać?Czy moze margaryne wczesniej roztopic?czy pokolei dodawać tak jak w przypadku biszkopta. Prosze poradźcie Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zajrzyj do 'Sernika Reni' tam jest cały proces opisany. Jeśli nie wiesz dlaczego ci nie wychodzi takie ciasto, spróbuj je zrobić mikserem, żeby nie dotykać rękami. Prawdopodobnie Ci się 'zaciąga' i jest niesmaczne i mało kruche. Pozdrawiam Cytuj
Ewa1 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ja ciasto kruche robię zawsze na tzw. oko.Nie są mi potrzebne żadne proporcje bo robię już wiele lat.Mogę się z tobą hanula podzielić.I robię tak. Sypię na stolnicę większe pół torebki mąki , albo pół oczywiście mąke przesiewam przez sito z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaje około 1 szklanki mąki ziemniaczanej, dodaje 1 całą margaryne siekam nożem z mąką , jak już fajnie posiekane to wtedy jeszcze szybko rozcieram rękami i cała mąka jest połączona z margaryną.Potem dodaje 5 lub 6 żółtek 1 szkl cukru cukier waniliowy, i tyle kwaśnej śmietany z kubka , aby mi się zagniotło ciasto ito wszystko.Niema takiej siły żeby placek się nie udał.Ale się rozpisałam, że ojoj joj, ale to nic jeśli wypróbujesz to napisz. Aha ja z tej proporcji robię np. jabłecznik ciasto dzielę na pół jedna polowa na dól jablka i przykrywam drugą polową. :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.