oligot Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Składniki: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 szkl. mleka, 10 żółtek, 4 pełne łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 kieliszek rumu, olejek waniliowy, konfituey lub twarda marmolada, olej do smażenia. Mąkę wygrzać i przesiać do miski, zrobić zagłębienie, zrobić rozczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 lyżki cukru i wlać rozczyn w zagłębienie. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i wanilią. Wlać na nie wrzące mleko ciągle mieszając. Wystudzić do temperatury ok 30st.(tak, aby nie zaparzyły sie drożdże).Wlać do miski z mąką. Dodać stopione i przestudzone masło i rum. Wyrabiać drewnianą gałką. Zostawić do wyrośnięcia, powinno zwiększyć swoją objętość ok.3 razy. Na talerz wysypać grubą warstwę mąki, łyżką nabierać ciasto i wrzucać do tej mąki. Formować pączki. Jeżeli mamy twardą marmoladę- wkładamy ją do pączków przed pieczeniem, jeżeli konfitury-nadziewamy pączki po upieczeniu. Wychodzi ok. 60-70 pączków. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.