Kasiulek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Murzynek Składniki: * 2 całe jajka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżki gorzkiego kakao * 1 łyżeczka cukru waniliowego * 2 szklanki zsiadłego mleka (jeśli nie mamy zsiadłego dajemy zwykłe) * 2 łyżeczki sody * 3 szklanki mąki * 0,5 szklanki olejuPrzygotowanie: Wszystko razem po kolei mieszać. Wstawić do piekarnika i piec około godziny (nie wiem dokładnie ile i w jakiej temperaturze, bo ja piekę na oko :-D ) Dodatkowa rada: Jeśli chcemy aby placek była bardziej świateczny można dodać 1 łyżeczkę cynamonu i pół garści posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (albo mieszanki tych orzeszków :-D ) Cytuj
niuniaczek Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Kasiulek, przepis jest warty polecenia. :P Robiłam juz kilka razy na rózne sposoby i za każdym razem udany. Poprzednio zrobiłam na duzej blaszce i przekroiłam na połowę, przełożyłam masą i było bardzo dobre ciacho. Wczoraj zrobiłam na dwie krótkie keksówki (trochę zwiększyłam proporcje) dodałam do jednej orzechy, rodzynki, przyprawę do piernika i cynamon. :D Drugą zostawiałm bez dodatków. Wyrosły bardzo wysokie i są smaczne. :D Polecam!!!!!!!!!!!!!!! :P Cytuj
niuniaczek Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Chcę jeszcze dodać, że ciasto robi sie naprawdę błyskawicznie. Przedwczoraj przegrałam z mężem zakład - i on sobie zażyczył ciasto. Było późno, więc zrobiłam je w kilka minut + czas pieczenia :P Cytuj
Kasiulek Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 :P ah... niezmiernie się ciesze, że Ci smakuje :D fakt ciacho robi się błyskawicznie... robię je często gdy mam niespodziewanych gości :P A co do orzechów w tym cieście- tą opcję dodatków uwielbiam! Jako dodatek polewam je czekoladą... no cóż- jak dla mnie niebo w gębie :D Cytuj
beatrix Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Kasiulku a czy do niego można dodac jakieś owoce,np.gruszki(ze słoika)wylac połowe na blaszke,nałozyc owoce i wylac druga połowe...co o tym myslisz?pozdrawiam :P Cytuj
Kasiulek Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 No chyba można :P ja nie dodawałam ale możesz spróbować i powiedzieć co za cudo z tego wyszło :P Cytuj
nina42 Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Witaj Kasiulku! Upieklam tego myurzynka ,wszystkim bardzo smakował i naprawdę mogę śmiało polecić ten przepis :P Pozdrawiam :sad: Cytuj
Kasiulek Opublikowano 16 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 :sad: a jak zwykle się bardzo cieszę, że wam smakował :P Cytuj
Edytka78 Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Cześć Kasiulku mam pytanie wszystko razem po kolei mieszac tzn mam to robić łyżką czy mogę dodawać po kolei składniki i zmiksować mikserem? Cytuj
Kasiulek Opublikowano 17 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Kochana ja zawsze używam miksera :sad: i wszystko dajesz po kolei a nawet jak nie dasz po kolei to się nic nie stanie. Pozdrawiam!! Cytuj
Kasiulek Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Ja właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika :roll: babci Łukasza na jutro zachciało się ciasta więc te jej zrobię no a poza tym... tak jej smakuje :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Kasiulek czy zamiast zsiadłego mleka może być np.kefir lub kwaśna śmietana.Bardzo lubię murzynki wszelkiego rodzaju a z wczorajszej babki nie ma już okruszka więc może jutro bym zrobiła. Pozdrawiam...Ela. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Elu... nie mam pojęcia. Ja zawsze daje zwykłe mleko, bo niegdy nie mam zsiadłego. Możesz spróbować użyć kefiru... i oczywiście dać znać jak wyszło ciacho :P Cytuj
apsik Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Kasiulek spróbuje z kefirem i oczywiście dam znać jak wyszło,jeżeli nie zdąże napisać dziś to jutro. Pozdrawiam i miłego tygodnia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi