Kasiulek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Składniki: * zimniaki (ilość zależy od ilości osób- zawsze daję na oko) * kiełbasa (najlepiej pikantna odmiana)- zamiast kiełbasy można dać mieso mielone (wcześniej podsmażone) * 1 jajko * około 0,5 kg cebuli * przyprawy- sól, pieprz, papryka w proszku * olej * około 3 łyżek kaszy mannyPrzygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami, przelać do większego naczynia, wbić jajko. Kiełbasę podsmażyć, przesypać do ziemniaków. Cebulę zeszklić na tej samej patelni co kiełbasę- również dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić, dodać i dodać dwie łyżki oleju. Wszystko wylać na blaszkę wcześniej polaną olejem. Na wierzch ciasta można również dać trochę oliwy aby nie było wysuszone. Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor. Podawać gorące.Smacznego! Cytuj
baśka96 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Pamiętam smak tej potrawy z dzieciństwa.Pycha , muszę zrobić.Pozdrawiam. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 :-D ja również pamiętam to z dziecistwa :-D a co najważniejsze, że ta potrawa nie jest droga- może trochę czasochłonna (ale ja sobie ułatwiam tarcie ziemniaków i robię to w robocie kuchennym :-D ) Jeszcze raz polecam! Cytuj
Jolanta Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ja takze czesto robie kartoflaka w innych regionach Polski nazywa sie to ''baba ziemiaczana'' ,ale z mojego regionu to wlasnie kartoflak jest super,musi byc pikantny i oczywiscie popijam go mlekiem :-D i jeszcze jego zaleta to ze szybko znika i jest naprawde tanie danie :-D .Moze dzis zrobie na obiad jak cos to wkleje zdjecie. [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Jolcia Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 W moim domu od zawsze mówiło się na to kućpok,tylko bez kiełbasy. Pyszny jest też na drugi dzięń jak się odsmaży na patelni. Cytuj
Jolanta Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Jolcia to jest niebo w gebie jak sie go odsmazy!!!!! [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Kasiulek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgadzam się z wami dziewczyny. Pasuje również na drugi dzień po "zakrapianej" imprezie :-D Cytuj
jagoda52 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Na drugi dzień po odsmażeniu jest również pychotka. Moja rodzina bardzo lubi babkę ziemniaczaną świeżo wyjęty z piecyka z zimnym mlekiem lub z cherbatą z cytryną jak i odsmażany. Zawsze robię dużo żeby wystarczyło na drugi dzień do odsmażenia. Cytuj
minia51 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Kasiulku, a po co kasza manna? Myślę że do posypania blachy, ale może się mylę? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :P i co z kaszą manną? Powiedzcie mi tylko czy podajecie to samo czy z jakąś sałatką? Cytuj
gosia34 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Co zrobić z kaszą manną,może dodać ją do masy?? Cytuj
Kasiulek Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :P i co z kaszą manną? Powiedzcie mi tylko czy podajecie to samo czy z jakąś sałatką? Podaję to różnie... jak mi się zachce to robię surówkę z kapusty a jak mi się nie chce to nie robię nic i stawiam na stół ketchup :P i jak chcą to sobię robią :P Co zrobić z kaszą manną,może dodać ją do masy?? Co do kaszy mannej dodaje ją do masy. Staję się wtedy ona puszysta i rozpływa się w ustach- a najważniejsze, że nie czuć jej smaku. Cytuj
KasiaN4 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Jak długo się tego kartoflaka piecze i w ilu stopniach? Pozdrawiam Cytuj
Kasiulek Opublikowano 5 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Kasiu ja go piekę na oko... jak na wierzchu pojawia się złota skórka, to biorę widelec i z brzegu (a nawet na środku) wyciągam kawałek ciasta i próbuję. :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.