ina12 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 25 dag twarożku homogenizowanego esensja zapachowa według własnego uznania 25 dag marmolady cukier puder i waniliowy do posypania Mąkę posiekać z margaryną, dodać twarożek, szybko zagnieść ciasto, oziębić. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, pokroić w kwadraty o boku 7 cm. Na środek kłaść marmoladę i zwijać po przekątnej w rulonik, zakończenie ciasta wygiąć w podkówkę. ( podałam dla tych osób które nie wiedzą w jaki sposób zrobić kształt rogalika) Piec w temp. od 250*C- 300*C około 20 - 30 minut. Gorące posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Cytuj
marzycielka Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Ino ciekawy przepis podałaś.Będę musiała wypróbować.Pewnie rogaliki te są bardzo dobre.Pozdrawiam. Cytuj
Dora35 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 ino ile mniej więcej wychodzi ci rogalików z tej porcji ?? :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Lidko jeżeli lubisz ciasto francuskie lub półfrancuskie to napewno będą Tobie smakowały, one są bardzo dobre. Dora ja je piekłam dawno i nigdy nie liczę żadnych ciasteczek i rogalików. Jeżeli bym nie wyjeżdżała to bym upiekła, policzyła i dodała zdjęcie. Pozdrawiam Cytuj
Majka9 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Rogaliki faktycznie są bardzo dobre :P . Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste . Ja dałam serek homogenizowany waniliowy - dla mnie super. A wychodzi ich tak około 40 sztuk , nie bardzo mogłam policzyc bo znikały jeden po drugim :P Cytuj
iwona30 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Czy można dać zwykły ser biały? Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Majko dziękuję bardzo za wypróbowanie, opinię i cieszę się że rogaliki smakują. Majko dodając smakowy serek myślę że nie potrzeba posypywać cukrem pudrem i waniliowym. Proszę daj znać jak Ty zrobiłaś. Iwonko nie radzę ze zwykłym serem i ja nawet nie zrobię próby. Ja jak je piekłam to z naturalnym serkiem homogenizowanym. Jak będę piekła to wypróbuję z serkiem waniliowym tak jak je zrobiła Majka. W późniejszym terminie dodam jeszcze bardzo dobrych starych przepisów. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.